Ange ditt sökord

Överviktiga löper dubbelt så stor risk vid förlossning

Överviktiga löper dubbelt så stor risk vid förlossning

En ny analys visar att överviktiga/feta kvinnor löper större risk att drabbas av blödningar efter förlossningen.

Annons:

Det är Marie Blomberg, förlossningsöverläkare och docent i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet som har analyserat data som visar att överviktiga kvinnor, särskilt de med BMI över 40, löper en dubbelt så stor risk att drabbas av blödningar jämfört med normalviktiga mödrar.

Fetma orsakar stora blödningar

Fetma hos mödrar har de senaste åren ökat och det har även blödningar i samband med förlossningar. Det är med den bakgrunden som Marie Blomberg har samlat data till sin analys.

Marie Blomberg har särskilt koncentrerat sig på de fall där patienten/den nyblivna mamman har förlorat över en liter blog och resultaten slår fast att fetma kan orsaka stora blödningar. Anledningen är att livmodern inte dras ihop när moderkakan har stötts ut.

En större blodförlust kräver alltid medicinska åtgärder och insatser.

Ökade risker

Till studien jämförde Marie Blombert tre grupper av överviktiga/feta mödrar: de med BMI över 40 hade en 114 procents förhöjd risk för blödningar, hos dem med BMI 34-40 var risken 47 procent högre och hos kvinnor med BMI 30-35 var risken 14 procent.

Man tog även hänsyn till andra faktorer, äldre kvinnor och förstföderskor löper alltid högre risk att drabbas av blödningar i samband med förlossningen.

Två orsaker till blödning efter förlossning

  • Moderkakan blir kvar i livmodern
  • Livmodern drar inte ihop sig

Om livmodern inte drar ihop sig kan man ge ett läkemedel som gör att livmodermuskeln dras samman.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: