Ange ditt sökord

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande, Sveriges läkarförbund)Fotograf: Kurt Pet...

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande, Sveriges läkarförbund)Fotograf: Kurt Pet...

Åtgärder mot rökning ligger högt på listan hos politiker

Avskaffa stödet till tobaksodlingar – det är den viktigaste hälsopolitiska insatsen för EU, enligt svenska politiker. Allmänheten prioriterar obligatoriska alkolås i bilar i första hand. Det visar en stor undersökning inför Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

Annons:

Sverige tar den 1 juli nästa år över ordförandeskapet för EU efter Tjeckien. Därmed ansvarar Sverige också för att driva utvecklingen av en rad frågor framåt, bland annat hälso- och sjukvård.

Mix Public Relations och Novus Opinion har låtit både allmänhet och politiker bedöma vilka hälsopolitiska insatser de anser att EU:s medlemsländer bör prioritera.

Rökning och alkolås

Åtgärder mot rökning står högt på önskelistan över hälsopolitiska insatser. Sju av tio politiker och fem av tio i allmänheten vill slopa EU:s stöd till tobaksodling. Dessutom finns det förväntningar på att arbetsgivare inom EU ska införa rökfri arbetstid – det svarar närmare hälften av politikerna och var tredje representant för allmänheten. EU bör förbjuda försäljning av cigaretter svarar var sjätte tillfrågad. Vidare finns det önskemål om att EU-länderna ska höja tobaksskatten.

En annan angelägen fråga är obligatoriskt alkolås i bilar. Det är den enskilt viktigaste hälsopolitiska insatsen för EU, enligt 61 procent av allmänheten. Politikerna placerar alkolås på tredjeplats, efter att avskaffa stödet till tobaksodling och att införa kvalitetsregister.

Barnmisshandel och alkohol

När det gäller hälso- och sjukvårdspolitiska frågor vill allmänheten prioriterar åtgärder mot barnmisshandel och cancer (cirka 42 procent), psykisk ohälsa (33 procent), hjärt- och kärlsjukdom, alkoholmissbruk och antibiotikaresistens (vardera cirka 30 procent).

Politikerna sätter alkoholmissbruk och antibiotikaresistens främst (runt 45 procent), följt av psykisk ohälsa (35 procent) och cancer (27 procent). Barnmisshandel kommer på femte plats (24 procent).

– Det är imponerande att antibiotikaresistens har fått brett fäste i den allmänna opinionen, säger Eva Nilsson Bågenholm ordförande Sveriges Läkarförbund. Sverige är bäst i Europa i arbetet med att förebygga antibiotikaresistens. Här finns mycket att dela med sig av.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: