Ange ditt sökord

Åksjuka hos barn

Åksjuka hos barn

Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. De första tecknen på att barnet håller på att bli åksjuk kan vara att man gäspar, blir trött och blek. I den här artikeln vägleder vi dig.

Annons:

Åksjuka beror på att hjärnan inte får samma information från balansorgan och syn om hur kroppen rör sig i förhållande till omgivningen.

Råd

Undvik att ge barnet stora måltider precis före eller under resan. När resan väl börjat är det bättre att äta lite och ofta. Sätt barnet i färdriktningen. Att läsa och titta i böcker under resan förvärrar illamåendet. Om barnet ligger ner, slappnar av och blundar kan illamåendet minska.

Det blir oftast bättre om man somnar. Då påverkas man inte lika mycket av rörelseförändringar, eftersom balansorganen blir mindre känsliga när man sover. Försök undvika stress och jäkt. Tala inte i onödan om att barnet mår illa eller om mat.

Åksjuketablett

Det finns ett receptfritt åksjukemedel, Postafen, som kan köpas på apotek. Till barn över fem år kan man ge 1/2-1 tablett vid behov högst två gånger om dagen. Medicinen ska inte ges till barn under fem år om inte en läkare angett något annat. Medicinen gör bland annat att man blir mindre känslig för rörelseförändringar och därmed minskar illamåendet. Kontakta vårdcentralen om barnet plågas mycket av åksjuka.

Källor: sjukvardsradgivningen.se, infomedica.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: