Ange ditt sökord

Är tonåringens mentala förmåga överskattad?

Är tonåringens mentala förmåga överskattad?

Ställ rimliga krav på dina tonåringar! Den menar amerikanska hjärnforskare som visar att tonårshjärnan är omogen. Kognitiva förmågor som empati är inte färdigutvecklade förrän i vuxen ålder. Uppmaningen tycks dock inte vara färre krav utan tydligare.

Annons:

– Vi har förmodligen överskattat tonåringens mentala förmåga. Det är först nu på senare tid som hjärnforskningen givit stöd för att tonårshjärnan inte är mogen för de krav vi ställer på ungdomen i dag, säger psykologen Åke Pålshammar vid Uppsala universitet. Nya studier kring den unga hjärnan visar att hjärnan långsamt mognar från nackloben och framåt. De främre delarna av hjärnan där mentala förmågor som bland annat planering, riskbedömning och medkänsla sitter, är färdigutvecklade först i vuxen ålder.

– Tonårstrots kan i själva verket bero på att tonåringarna inte kan och förstår bättre. Stressen unga människor upplever i dag kan mycket väl bero på orimliga krav från samhället. För att komma till rätta med många tonårsproblem är jag övertygad om att vi måste satsa mer på forskning kring den unga hjärnan, säger Åke Pålshammar.

Det här behärskar den vuxna hjärnan bättre än tonåringens:

 

  • Medkänsla
  • Riskbedömning
  • Reflexion
  • Planering
  • Kontroll av känslor/beteende
  • Prioritering

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: