Ange ditt sökord

Att snusa under graviditeten kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Foto: Shutterstock

Att snusa under graviditeten kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Foto: Shutterstock

Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd vid snusande

Plötslig spädbarnsdöd är tack och lov ovanligt, men snusar mamman under graviditeten ökar risken. Resultaten från en studie vid Karolinska institutet visar att risken är ungefär lika stor som vid måttlig cigarrettrökning.

Annons:

Vi vet att rökning under graviditeten är en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd, men man har inte haft kunskap om snusandets effekter. Plötslig spädbarnsdöd är dödsfall som sker under sömnen utan att man hittar någon orsak.

Forskare vid Karolinska institutet genomförde därför en registerstudie där över två miljoner barn födda mellan 1999 och 2019 i Sverige, ingick. Två av 10 000 barn drabbades av plötslig spädbarnsdöd.

Anna Gunnerbeck, barnläkare och forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet menar att det är tur att det är så pass få barn som drabbas av plötslig spädbarnsdöd, men att man ser att både snusning och rökning under graviditeten kan kopplas till ökad risk.

Rejält ökad risk

Drygt en procent av mammorna snusade och sju procent rökte, när de skrevs in på mödravården. Om man snusade under graviditeten ökade risken för död med 70 procent under första levnadsåret, oavsett orsak. Resultaten visade även en mer än trefaldigt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd vid snusande.

Man kunde med andra ord se att riskerna vid snusning var jämförbara med riskerna vid måttlig rökning (1 till 9 cigaretter/dag). Mer än tio cigaretter per dag var förknippat med högst risker.

Alla nikotinprodukter bör undvikas

Svenskt snus innehåller höga halter nikotin, men till skillnad från cigaretter innehåller det inga förbränningsprodukter. Därför har man tidigare trott att snus, e-cigaretter och andra nikotinprodukter skulle vara mindre skadligt för hälsan.

Anna Gunnerbeck berättar att snusning har ökat kraftigt bland kvinnor i fertil ålder i Sverige under de senaste åren. Det är därför viktigt att kvinnor informeras om potentiella risker för foster och spädbarn. Vår studie talar för att nikotin är en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd och slutsatsen är därför att alla typer av nikotinprodukter bör undvikas under graviditeten, säger Anna Gunnerbeck.

Om studien – risker och orsakssamband

  • Forskarna justerade för viktiga faktorer som kan påverka risken för spädbarnsdöd, som socioekonomisk status och mammans ålder.
  • Man kan dock inte fastställa orsakssamband då okända faktorer kan ha påverkat utfallet.
  • En svårighet är att skilja mellan risken snusning/rökning innebär för fostret från den exponering som sker efter barnets födelse (cigarettrök och nikotin i bröstmjölk).
  • Det saknas information om mängden nikotin som var kopplat till skadliga effekter.

Här kan du läsa om graviditeten i korthet, vecka för vecka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: