Ange ditt sökord

Äggets val av spermier stämmer inte alltid överens med kvinnans val av man. Foto: Shutterstock

Äggets val av spermier stämmer inte alltid överens med kvinnans val av man. Foto: Shutterstock

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggceller kemiska signaler. Nu visar ny forskning att äggcellen kan välja spermie till följd av dessa signaler. Olika ägg hos kvinnor attraherar alltså olika mäns spermier, vilket tyder på att de alltså inte alltid föredrar partnerns.

Annons:

Vi människor lägger en hel del tid på att välja partner. Enligt en ny forskningsstudie från Stockholms universitet och Manchester University NHS Foundation Trust, visar resultaten att vi fortsätter att välja även efter sex, då äggceller nämligen verkar kunna välja spermier. Man undersökte hur olika spermier reagerade på vätskan som omger äggcellen.

– Vätska från en viss kvinna var bättre på att attrahera spermier från en viss man, medans vätska från en annan kvinna var bättre på att attrahera spermier från en annan man. Det visar att hur ägg och spermier interagerar beror på vilken specifik man och kvinna som är involverad, säger John Fitzpatrick, docent vid Stockholms universitet.

Resultaten visade att vätskan inte alltid lockade till sig spermier från partnern bättre än spermier från en annan man. Äggets val av partner stämmer alltså inte alltid överens med kvinnans val. Man kan fundera på om det är ägget eller spermierna som väljer. Eftersom spermierna enbart har ett jobb, att befrukta ägg, så finns ingen anledning för dem att vara kräsna. Däremot kan ägget vinna på att välja spermier av hög kvalitet eller den som är mest genetiskt kompatibel. Denna forskning skulle kunna hjälpa till att bättre förstå varför vissa par är infertila.

Annons:

Källor:

Stockholms universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: