Ange ditt sökord

Annons:
10 råd för en god sömn
26 mars, 2024 Sömn & Stress

10 råd för en god sömn

Sömn är viktigt både för vårt mentala och fysiska mående. Här får du ta del av viktiga tips på hur du kan förbättra din sömn och varför.

Kost tidigt i livet kan påverka risk för inflammatorisk tarmsjukdom
24 mars, 2024 Mage & Tarm

Kost tidigt i livet kan påverka risk för inflammatorisk tarmsjukdom

Bra kost tidigt i livet tycks ha en skyddande effekt mot inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), enligt en ny studie utförd vid Göteborgs universitet. Forskningen indikerar att ett högt intag av fisk och grönsaker i kosten vid ett års ålder samt ett lågt intag av sockersötad dryck kan minska risken för att utveckla IBD, som inkluderar sjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Sju tecken på Alzheimer
20 mars, 2024 Hjärnan & Nerver

Sju tecken på Alzheimer

I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom, vilket är den mest utbredda formen av demenssjukdom. Dess utveckling är smygande och diagnosen svår att fastställa tidigt. En ökad förståelse för sjukdomens tidiga tecken och riskfaktorer är avgörande för att möjliggöra tidigt ingripande och förbättrad livskvalitet för patienter.

Gångförmåga och kognitiva svårigheter
19 mars, 2024 Rörelseapparaten

Gångförmåga och kognitiva svårigheter

Gångsvårigheter är ett vanligt symtom hos personer med neurodegenerativa sjukdomar som exempelvis Parkinsons sjukdom och kognitiva sjukdomar. Ny forskning från Lunds universitet visar att gångförmågan är mer komplex än vi tidigare trott och har en nära koppling till kognitiv förmåga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

NPF-familjers dagliga kamp
12 mars, 2024 Barn & Graviditet

NPF-familjers dagliga kamp

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer kämpar dagligen med att få adekvat stöd från samhället. De ställs inför utmattning och sjukskrivning i hög grad. Denna artikel belyser de utmaningar som NPF-familjer möter och föreslår lösningar för att förbättra deras situation. Det är dags att sätta NPF-frågan högt på den politiska agendan.

Annons:
Gångsvårigheter
12 mars, 2024 Rörelseapparaten

Gångsvårigheter

Svårigheter med gången kan exempelvis uppstå till följd av smärta, muskelsvaghet och ledproblem. Det kan dock även bero på olika neurologiska sjukdomar. Om du inte känner till anledningen till gångsvårigheterna är det viktigt att söka vård.

Hundägare med typ 2-diabetes inte friskare
9 mars, 2024 Diabetes

Hundägare med typ 2-diabetes inte friskare

I en omfattande svensk studie har forskare undersökt om att ha hund har någon positiv inverkan på personer med typ 2-diabetes. Resultaten av studien har överraskat många, då de visar att hundägare med denna sjukdom inte nödvändigtvis har bättre hälsoutfall, än de som inte äger hundar. I stället pekar resultaten på att hundägarna faktiskt hade sämre hälsomarkörer än de som inte hade hundar.

Annons:
6 strategier för att hantera stress effektivare
6 mars, 2024 Sömn & Stress

6 strategier för att hantera stress effektivare

I en värld fylld med konstanta utmaningar och press, är det viktigt att förstå hur man effektivt hanterar stress. Här får man förståelse för hur stressen påverkar hjärnan och praktiska strategier för att hantera stress och ångest i vardagen.

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen
6 mars, 2024 Kvinnans hälsa

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen

Kampen för jämställdhet mellan könen är en lång och fortfarande pågående resa som kvinnor över hela världen har deltagit i sedan tidernas begynnelse. Internationella kvinnodagen den 8 mars, instiftad av FN 1977, är en årlig påminnelse om detta engagemang och en chans att reflektera över hur långt vi har kommit och hur långt vi fortfarande har att gå.

Annons:
Utmanande med sällsynta genetiska sjukdomar
28 februari, 2024 Hjärnan & Nerver

Utmanande med sällsynta genetiska sjukdomar

Hjärnan och nervsystemet är extremt komplext. När mutationer (förändringar) i generna sker kan det trassla till det än mer och problem kan uppstå. Den ovanliga genetiska sjukdomen spinocerebellär ataxi gör att den drabbade får problem att gå.

Barns tänder – från fosterstadiet till ungdom
26 februari, 2024 Barn & Graviditet

Barns tänder – från fosterstadiet till ungdom

Tändernas utveckling är en fascinerande resa som börjar tidigt under fosterstadiet och fortsätter genom hela barndomen och ungdomen. I denna artikel kommer vi att utforska barns tands utveckling från födelsen till tidiga tonåren, med fokus på de första sex åren av livet. Vi kommer att fokusera på de första sex åren av livet, men även ge värdefulla tips för tandvård och hur man hanterar vanliga problem som kan uppstå längs vägen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: