Ange ditt sökord

Brucella canis – Obotlig hundsjukdom upptäckt i Sverige

Brucella canis – Obotlig hundsjukdom upptäckt i Sverige

Förra veckan avlivades en tik då man upptäckt att hon drabbats av Brucella canis, en obotlig sjukdom som kan vara en katastrof för landets kennlar och hundägare.

Annons:

TT rapporterar att den aktuella hunden hade importerats från Polen och parats med en hane. Det är den hanhunden som man misstänker har smittat tiken och nu utreds dels hanen men även ett tiotal hundar som varit i närheten av den nu avlivade tiken. Sjukdomen är mindre farlig för människor och ger influensaliknande symtom.

Svårdiagnostiserad sjukdom

Precis som för människor finns det vissa sjukdomar vars symtom är liknande vilket kan göra sjukdomen svår att diagnostisera. Det är även fallet med Brucella canis, men det finns några tecken som hundägare och uppfödaren kan uppmärksamma:

  • Hunden kan bli allmänt trött
  • Hunden kan magra av
  • Pälsen kan bli ful
  • Förstorade lymfknutor
  • Kraftiga symtom på infektion i till exempel ögon, njurar eller hjärna

För hanhundar kan det förekomma testikelförändringar vilket är ett varningstecken och för tiken kan en mycket vanlig symtom vara att tiken inte blir dräktig, aborterar sina foster eller har kraftiga flytningar efter aborten.

Oavsett vad – om man är orolig för sin hunds hälsa bör man ta kontakt med en veterinär omgående för vidare råd och vägledning.

Smittan sprids främst genom parning

I en notis från TT berättar man att det aktuella provresultatet kan dröja upp till ett halvår och att hundarna dels främst smittar genom parning och dels sällan visar symtom.

Eftersom vi inte kan behandla hundarna måste de i regel avlivas. Det säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket till TT.

Det råd man ger är att hundägare skall vara försiktiga, vara medveten om risker med parning och inköp i utlandet och våga fråga efter färska provsvar för de hundar man väljer att para.

Vad är Brucella canis?

Brucella canis är en bakteria som om den förekommer hos människor kan botas. Hos människor visar det sig genom att man får influensaliknande symtom. Drabbar det däremot hundar så blir hunden aldrig av med bakterien och då det inte finns någon behandling med effekt väljer man att i regel avliva hundar som drabbas.

För att själv smittas måste du komma i direkt kontakt med kroppsvätskor från smittade hundar. Hundarna själva smittas även de av kroppsvätskor via mun, näsa och parning eller insemination.

Källa: Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: