Ange ditt sökord

Sajt om immunbrist

Sajt om immunbrist

Nu samlas ett brett material om primära immunbrister på ett och samma ställe. immunbrist är en sajt med fakta, information och berättelser om sjukdomar som beror på fel i immunförsvaret.

Annons:

Omkring 40 000 svenskar har primär immunbrist men långt ifrån alla har fått diagnos. Alla behöver inte behandling, men i de fall där behandling behövs så är tidig diagnos av stor vikt.

“Tidig diagnos och rätt behandling kan förhindra organskador och ge bättre livskvalitet. Det är därför viktigt att satsningar görs för att öka kunskapen och vetskapen om primära immunbrister. Immunbrist.se är ett välkommet komplement till den information som finns hos professionen som läkarnas och sjuksköterskornas intresseföreningar, Socialstyrelsen, PIO med flera”, säger Anneli Larsson, ordförande i Primär Immunbrist Organisationen, PIO.

Immunbrist.se vänder sig först och främst till patienter som vill lära sig mer om sin sjukdom. Man kan också göra ett test för att få en första vägledning om man har immunbrist.

“Primära immunbrister visar sig ofta genom symptom som är lätta att förbise, till exempel återkommande infektioner och trötthet. Därför är bättre kunskap en förutsättning för att fler får tidigt ställda diagnoser och vård. Vi har märkt av en stor efterfrågan på information om immunbrister och vad ständigt återkommande infektioner kan bero på”, säger Rolf Gustafson, medicinsk direktör på Baxter Medical AB, som står bakom immunbrist.se.

Om primära immunbrister
Totalt har hittills cirka 150 olika primära immunbrister identifierats. Primära immunbrister beror på att något är fel i immunsystemet. Det är en primär defekt som leder till ett nedsatt immunförsvar och kännetecknas av upprepade långdragna infektioner till exempel öron -, lung- och bihåleinflammationer. Utan behandling kan de upprepade infektionerna leda till exempelvis till lungskada. Vissa personer med primär immunbrist är helt friska och märker därför aldrig att de har en immunbristsjukdom.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: