Ange ditt sökord

En pusselbit i kroppens smärtsystem

En pusselbit i kroppens smärtsystem

Ökade kunskap om signalsubstansen acetylkolin kan på sikt leda till bättre läkemedel mot smärta, det visar Klas Abelson vid Uppsala universitet i sin avhandling.

Annons:

Ryggmärgen är en viktig del i kroppens smärtsystem. De nervsignaler som väcks när man skadar sig i till exempel handen kopplas på sin väg mot hjärnan om i ryggmärgen innan signalerna skickas vidare uppåt. I ryggmärgen sker också en dämpning av dessa signaler för att minska smärtupplevelsen.

Hämningen regleras av flera olika signalsubstanser, till exempel endorfin, noradrenalin och serotonin. Signalsubstansen acetylkolin finns också i ryggmärgen men dess roll i smärtlindring har inte tidigare varit helt känd. En ökad frisättning av acetylkolin i ryggmärgen leder till en högre smärttröskel. Det visar forskaren Klas Abelson som nu kartlagt frisättningen av signalämnet från nervceller i ryggmärgen hos råttor.

– Det var ett lite märkligt resultat eftersom det fungerar tvärtom i hjärnan. Där har man sett att smärthämmande ämnen minskar frisättningen av acetylkolin. Varför systemet fungerar annorlunda i ryggmärgen vet vi ännu inte, säger Klas Abelson. Klas Abelson har även studerat hur frisättningen av acetylkolin påverkas av behandling med olika smärthämmande ämnen. Resultaten visar att substanserna ökar frisättningen av acetylkolin i ryggmärgen.

– Resultaten är intressanta främst ur ett grundforskningsperspektiv eftersom de belyser samband mellan olika signalsystem i ryggmärgen. De kan också få stor praktisk betydelse eftersom de tyder på att acetylkolin spelar en nyckelroll i smärtlindrande mekanismer i ryggen, berättar Klas Abelson.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 3 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: