Ange ditt sökord

<a href=jan Foto: Shutterstock" src="https://www.doktorn.com/wp-content/uploads/old/shutterstock_60392404-870x489.jpg" itemprop="contentUrl" width="870" height="489" >

jan Foto: Shutterstock

Varje stroke kostar hundratusentals kronor för samhället

22 000 personer drabbas av sin första stroke, varje år – vilket kostar samhället 16,1 miljarder kronor eller 741 000 kronor per drabbad patient. Det visar en ny rapport från Hjärt-Lungfonden i veckan. 

Annons:

När någon drabbas av en stroke uppstår en rad olika behov som alla kräver sina resurser. Resurserna kostar samhället mycket pengar då kostnaderna för sjukvård omfattar allt från ambulans, slutenvård, rehabilitering, återbesök och läkemedel. Inom den kommunala omsorgen uppkommer även kostnader för hemtjänst och särskilt boende. Dessutom påverkas ofta möjligheterna för de drabbade att fortsätta arbeta, vilket innebär ett produktionsbortfall. 

Varje strokepatient kostar samhället närmare 750 000 kronor

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, där 30 000 personer drabbas varje år, varav 22 000 får sin första stroke. Av dessa 30 000 avlider hälften av patienterna eller får svåra funktionshinder de behöver leva med resten av livet. Hjärt-Lungfonden har tillsammans med av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, IHE, gjort en studie för att bland annat se vad det kostar samhället att ta hand om dessa patienter från akut insjuknande till medicinering och rehabilitering.  Totalt kostar en enda stroke samhället 741 000 kronor, vilket ger en total samhällskostnad på 16,1 miljarder kronor för alla dem som får sin första stroke ett givet år.

– Hälften av de som drabbas av stroke dör eller får svåra funktionshinder, det är något som vi på Hjärt-Lungfonden vill ändra på via den forskning vi sponsrar. Vi ser också i den rapport som IHE tagit fram att stroke medför mycket stora kostnader för samhället, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Målet är halvera antalet drabbade och döda framöver

Hjärt-Lungfondens mål är att inom de närmaste tio åren, vill de halvera antalet som drabbas och dör. Under maj och juni samlar Hjärt-Lungfonden in pengar dedikerat till forskningsprojekt inom strokeområdet för att utveckla bättre behandlingsformer. Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet, säger att ”strokeforskning kan vara skillnaden mellan liv och död, och mellan ett friskt liv och ett liv med svåra funktionshinder. Nu kan vi också se den faktiska kostnaden för samhället”. 

De fördelade kostnaderna för strokepatienter

  • 4,2 miljarder kronor (26 procent) utgjordes av kostnader inom sjukvården.
  • 6,4 miljarder kronor (40 procent) utgjordes av kostnader inom kommunal omsorg.
  • 5,5 miljarder kronor (34 procent) utgjordes av produktionsbortfall på grund av förtida död, sjukskrivning samt sjuk- och aktivitetsstöd.

Kort fakta om stroke

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. 
  • Stroke utlöses av hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning 
  • Högt blodtryck är en riskfaktor för stroke.
  • Stroke är den vanligaste orsaken till fysiska och psykiska funktionshinder hos kvinnor över 45 år och män över 50 år.
  • Man får svårt att tala. Symtomen är ofta plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar, talsvårigheter och ibland huvudvärk.
  • Akut till sjukhus. Stroke är ett allvarligt tillstånd och den som drabbas måste omgående få sjukhusvård för att minska de skador som uppstår i hjärnan.
  • Misstänker du att en person nära dig har drabbats av stroke? Följ AKUT-checklistan (Ansikte, Kropp, Uttal och Tid)!

Se gärna filmen om AKUT-checklistan 


Hjärt-Lungfonden

  • Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). I dag är fondens mål att besegra både hjärt- och lungsjukdomarna.
  • Hjärt-Lungfonden samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hjärt- och lungsjukdom. Fonden har inga statliga bidrag och verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Hjärt-Lungfonden har insamlingskonton pg 90 91 92-7 och bg 909-1927.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: