Ange ditt sökord

Annons:

Postcovid

Vaccination minskar risken för postcovid
24 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Vaccination minskar risken för postcovid

En nyligen publicerad studie vid Göteborgs universitet har funnit att personer som har vaccinerat sig mot covid-19 löper en betydligt lägre risk för att utveckla postcovid-symtom efter att ha smittats av viruset. Forskarna betonar att detta resultat understryker vikten av att öka vaccinationsgraden för att minska det mänskliga lidandet och minska belastningen på vården.

Postcovid kopplas inte till aktiv hjärnskada
3 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Postcovid kopplas inte till aktiv hjärnskada

Efter att den akuta fasen av en covid-19-infektion avklingat kan postcovid ta vid och medföra en rad komplexa symtom såsom trötthet, apati och kognitiva svårigheter. En studie vid Göteborgs universitet har utforskat detta tillstånd och funnit att det inte tycks vara kopplat till infektion av hjärnan eller aktiv hjärnskada.

Hjärnskada efter akut covid-19?

Hjärnskada efter akut covid-19?

Man såg inga tecken på aktiv hjärnskada, sex månader efter genomgången covid-19, hos de hundra patienter som ingick i en studie. Detta oavsett hur svårt sjuka de varit, eller kvarstående neurologiska symtom. Dessa resultat pekar på att så kallad postcovid inte beror på fortgående skador på centrala nervsystemet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: