Ange ditt sökord

Annons:

Jag har fått trokanterit och undrar var jag ska vända mig för att få kortisonsprutor?

Hej. Har efter 5 års smärta fått veta att jag har trokanterit, på båda sidor. Undrar nu vem man ska vända sig till för att få kortisonsprutor? Vill gärna att någon som gör det ofta och vet var de ska sticka. För det är väl i slemsäcken den ska vara? Mvh Angela, 60

Trokanterit betyder att man har en inflammation i muskelfästena med eller utan inflammation av de ytliga slemsäckarna i höftleden. Överbelastning, monotona rörelser, felställning i fötter/knän eller sekundärt till olika smärttillstånd i ryggen. Höftledsartros, hälta och trauma mot höften kan vara några orsaker.

Symtomen är ofta smärta vid belastning eller om man ligger på den onda sidan, men även vid sittande med flekterad höft och vid gång i trappa. Ibland kan man också besväras av en utstrålande smärta efter lårets lateralsida.
Behandlingen består av att i första hand kartlägga orsaken och åtgärda den. Avlastning med krycka. Höjning av motsatt ben med inlägg i skon, sjukgymnastik (stretching – stabilitetsträning över svanken). Antiinflammatorisk medicinering och kortisoninjektion kan också vara till hjälp.

Dessvärre är det vetenskapliga underlaget för effekten av kortisoninjektioner vid trokanterit bristfälligt varför det skall ses som ett komplement till annan behandling. Många läkare i primärvården har lång erfarenhet av att ge kortisoninjektioner vid trokanterit, men reumatologer, idrottsmedicinare och ortopeder har ofta specialkunskaper i injektionsteknik. En remiss till ortoped kan bli aktuell om besvären inte går över.I svåra och långvariga fall kan man överväga operation.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 november, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: