Ange ditt sökord

Annons:

Hur får man diagnosen Parkinsons sjukdom?

Hej på er!
Jag har läst eran artikel om Parkinson och undrar helt enkelt hur man får diagnosen? Själv är jag 45 och många saker kanske stämmer in på mig men har inte funderat i dessa banor. Har sökt för några av dessa besvär men blivit tillsagd att ta Alvedon o. dylikt. TK (Man, 46år)

Man ställer diagnosen vid den kliniska undersökningen, där man ser om det föreligger ett rörelsearmod, det vill säga att man saknar medgörlighet i armarna när man går. Vidare är man mimikfattig, går lätt framåtböjd med armbågarna och knälederna lätt böjda samt att man tar små trippande steg. En annan form av Parkinson är att man har grovvågiga skakningar i någon arm eller ett ben. Vid undersökning av koordinationen, liksom när man skall göra snabba rörelser med fingrarna exempelvis "spela piano"-rörelser eller när man med böjd armbåge skall se på hur snabbt man vrida händerna inåt-utåt kan man således se symtomen som är förenliga med en Parkinsonsjukdom. Har man sett några patienter med de här symtomen ställer man diagnosen ganska lätt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2010

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.