Ange ditt sökord

Annons:

Hur får man diagnosen Parkinsons sjukdom?

Hej på er!
Jag har läst eran artikel om Parkinson och undrar helt enkelt hur man får diagnosen? Själv är jag 45 och många saker kanske stämmer in på mig men har inte funderat i dessa banor. Har sökt för några av dessa besvär men blivit tillsagd att ta Alvedon o. dylikt. TK (Man, 46år)

Man ställer diagnosen vid den kliniska undersökningen, där man ser om det föreligger ett rörelsearmod, det vill säga att man saknar medgörlighet i armarna när man går. Vidare är man mimikfattig, går lätt framåtböjd med armbågarna och knälederna lätt böjda samt att man tar små trippande steg. En annan form av Parkinson är att man har grovvågiga skakningar i någon arm eller ett ben. Vid undersökning av koordinationen, liksom när man skall göra snabba rörelser med fingrarna exempelvis "spela piano"-rörelser eller när man med böjd armbåge skall se på hur snabbt man vrida händerna inåt-utåt kan man således se symtomen som är förenliga med en Parkinsonsjukdom. Har man sett några patienter med de här symtomen ställer man diagnosen ganska lätt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2010

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: