Ange ditt sökord

Annons:

Hur får man diagnosen Parkinsons sjukdom?

Hej på er!
Jag har läst eran artikel om Parkinson och undrar helt enkelt hur man får diagnosen? Själv är jag 45 och många saker kanske stämmer in på mig men har inte funderat i dessa banor. Har sökt för några av dessa besvär men blivit tillsagd att ta Alvedon o. dylikt. TK (Man, 46år)

Man ställer diagnosen vid den kliniska undersökningen, där man ser om det föreligger ett rörelsearmod, det vill säga att man saknar medgörlighet i armarna när man går. Vidare är man mimikfattig, går lätt framåtböjd med armbågarna och knälederna lätt böjda samt att man tar små trippande steg. En annan form av Parkinson är att man har grovvågiga skakningar i någon arm eller ett ben. Vid undersökning av koordinationen, liksom när man skall göra snabba rörelser med fingrarna exempelvis "spela piano"-rörelser eller när man med böjd armbåge skall se på hur snabbt man vrida händerna inåt-utåt kan man således se symtomen som är förenliga med en Parkinsonsjukdom. Har man sett några patienter med de här symtomen ställer man diagnosen ganska lätt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2010

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!