Ange ditt sökord

Annons:

CARPALTUNNEL-SYNDROM – Signaturen JÅ (man 54) hoppas få hjälp med sin handskada:

Min vänstra hands lill- och ringfinger känns bedövade och det känns som att det går en bit upp på armen. Bedövningskänslan finns både över och under på handflatans ytterkant. Jag har också en svaghetskänsla och orkar inte klämma eller göra saker som jag gjort tidigare. Jag jobbar som gitarrpedagog och IT-pedagog och undrar om det kan ha påverkat min hand.

Skrivet av Hjortsberg...
På din beskrivning kan det vara ett s.k CARPALTUNNEL-SYNDROM. Det betyder att den senskida som finns på insidan av handleden och som har till uppgift att hålla fast ligament, nerver och kärl har undergått en förändring ofta pga överbelastning. Det betyder att denna senskida svullnar upp och ger ett ökat tryck i handleden som du sedan upplever som en nervdomning ut i fingrar och bakåt uppåt i underarmen. Detta kräver att en Handkirurg får undersöka dig och beställa en s.k EMG (Elektromyografi), där man kan se om nervbanorna står under konstant tryck. Skulle detta vara fallet kan en operation lätta på trycket, och de allra flesta blir sedan helt bra. De drabbade är ofta kvinnor och särskilt sådana som har ett arbete som belastar handleder och handen. Sök din läkare och be om en remiss till en Handkirurg!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: