Ange ditt sökord

Annons:

Akut knäartros

Min sambo - 60+ - drabbades av akut knäartros för ca tre år sedan. Hennes rörlighet är kraftigt nedsatt på grund av smärtan vid rörelse. Hon har annars ingen värk när hon vilar knäet. Hon har nu blivit operation med ersättning av konstgjord knäled. Men hon är väldigt tveksam här och ser det som en sista, drastisk utväg. Hon arbetar trots svåra smärtor alltjämt heltid. Frågorna vi ställer oss är: Vad visar resultaten av operation så här långt. Vidare: Finns det ingen alternativ behandling eller något som håller på att utvecklas. Hans (51år)

Innan man bestämmer sig för operation bör man har varit på en vad vi kallar "knäskola" hos sjukgymnast för att om möjligt få upp rörligheten. En annan viktig sak som nämns är att hon inte har någon värk i vila. Man får inte glömma att en operation är alltid en operation. De flesta människor med dessa besvär blir dock utan tvekan bättre efter en operation. Vidare är det förstås viktigt vilket arbete man har. Har man ett arbete med mycket belastning måste man tänka innan operationen vad man skall syssla med efteråt! Är det lämpligt att gå tillbaka till just det är jobbet eller skall man satsa på något annat? Tala genom situationen med sjukgymnast, samt hör vad behandlande ortoped har att säga om detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.