Ange ditt sökord

Bakterierna campylobakter finns i otillagad kyckling och kan orsaka kräkningar och diarré. Foto: Shutterstock

Bakterierna campylobakter finns i otillagad kyckling och kan orsaka kräkningar och diarré. Foto: Shutterstock

Magsjuk av kyckling (Campylobacter)

Annons:

Campylobacter är en bakterie som orsakar mag- och tarmsymtom. Den är nära besläktad med salmonellabakterien, och orsakar magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber. Den vanligaste smittokällan är vid konsumtion av dåligt tillagad kyckling. 

Omkring 8 000 svenskar drabbas varje år, och då smittas häften inom Sverige och resten utomlands. Detta gör campylobakter till den bakterie som orsakar flest fall av magsjuka i landet. Statistik visar en tydlig ökning under semestermånaderna juni, juli och augusti. Det finns i nuläget inget vaccin mot sjukdomen, och några av de bästa sätten att skydda sig från att bli magsjuk av kyckling är genom att undvika otillagad mat och att vara noga med hygien och sanitet när man handskas med rå kyckling. Campylobacter anses som en allmänfarlig sjukdom, och alla sjukdomsfall ska rapporteras till Folkhälsomyndigheten.

Varför kan man bli magsjuk av kyckling?

Kyckling är ett mycket populärt livsmedel både i Sverige och utomlands, men det är viktigt att se till att man inte får i sig rått kycklingkött. Livsmedelsverket har genomfört en undersökning som visar att var femte slaktad kyckling innehåller smittan. Det krävs mycket lite av bakterien för att en människa ska bli magsjuk av kyckling, vilket gör rått kycklingkött till en stor hälsofara. Om kycklingköttet är ordentligt tillagat så finns dock ingen risk att man blir sjuk. Däremot är det viktigt att tänka på att diska bestick och skärbrädor som har kommit i kontakt med rått kött, då även detta kan vara en smittokälla. Bakterierna kan överleva i en bärare (så som kyckling) i upp till tre veckor, och även om längre överlevnadstid är ovanligt i Sverige så förekommer det. Även andra sorters kött kan innehålla smittan, om än inte i samma utsträckning. Levande hundar, katter och vilda djur kan också vara bärare, men insjuknar sällan själva.

Symtom när man blir magsjuk av kyckling

De flesta insjuknar 1-3 dagar efter smittotillfället, men det kan i vissa fall ta upp till 10 dagar. Ofta insjuknar man oväntat och utan förvarning. Symtom på att man blivit magsjuk av kyckling kan vara diarré (som ibland är blodblandad), intensiva magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Ledbesvär förekommer också i viss utsträckning. I svårare fall av smittan så kan man uppleva frossa och utmattning.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av ett avföringsprov. Det görs en bakterieodling på provet, och en läkare kan sedan avgöra om det är Campylobacter som orsakar magsjukan.

Behandling

De flesta fall av smittan kräver ingen läkarvård, och man blir oftast frisk igen inom två veckor. Smittan kan dock leva kvar i avföringen i upp till fem veckor. Det är viktigt att dricka mycket vatten för att ersätta det som kroppen har förlorat, och att vila. Vissa läkare rekommenderar att man blandar i lite socker i vattnet, samt att man dricker det i små mängder åt gången. Om infektionen däremot sprider sig till blodet, vilket är när man kan uppleva frossa, så bör den behandlas. En kur av antibiotika skrivs då ut för att påskynda tillfrisknandet

Övrigt om magsjuka orsakat av kyckling och campylobakter

När man är utomlands så kan det vara bra att vara extra försiktig, då smittan förekommer mer i vissa andra länder än vad den gör i Sverige. Om man går ut på restaurang och är osäker på hur kycklingen tillagas så kan det vara lika bra att undvika kyckling helt och hållet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: