Ange ditt sökord

Vid reflux kan man få symtom som halsbränna, sura uppstötningar och slem- och rethosta. Foto: Shutterstock

Vid reflux kan man få symtom som halsbränna, sura uppstötningar och slem- och rethosta. Foto: Shutterstock

Internationella refluxdagen den 9 november

Mer än 20 procent av världens befolkning är drabbade av reflux och lider av symtom som sura uppstötningar, halsbränna och slemhosta. I många fall är problemen så stora att det är svårt att äta en vanlig måltid eller ens ligga ner och sova. För att belysa problemet instiftar nu företaget MYoroface Internationella refluxdagen 9 november.

Annons:

Reflux orsakas av diafragmabråck

Reflux orsakas av en försvagad diafragma, ett så kallat diafragmabråck. Detta leder till att magsyra kommer upp i matstrupen och orsakar symtom som till exempel halsbränna, sura uppstötningar och slem- och rethosta. Reflux är ett vanligt problem som mer än 20 procent av befolkningen lider av.

Internationella refluxdagen

– I vårt arbete har vi dagligen kontakt med kunder som lidit av reflux i flera decennier. Deras vardag är kraftigt påverkad och kontakten med sjukvården innebär oftast att de bara får ett nytt recept på läkemedel, som i bästa fall dämpar symtomen. En del blir inte ens trodda eftersom ett diafragmabråck inte alltid syns vid en undersökning. Vissa blir till och med hemskickade med beskedet att problemet snarare är psykiskt än fysiskt. Det vill vi ändra på. Genom att MYoroface instiftar Internationella refluxdagen hoppas vi att fler vågar prata om problemet och att de kan få bättre information om vad de kan göra åt det. Om det finns dagar för smörgåstårtan och kanelbullen borde det också finnas en dag för alla de som inte kan njuta av något av det, avslutar Linn Hägg.

Annons:

Källor:

MYoroface

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: