Ange ditt sökord

Hypnoterapi ska bota IBS

Hypnoterapi ska bota IBS

Ett nytt hopp har tänts om att hitta en fungerande behandling mot magsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome. Den här gången handlar det om att använda hypnos för att lindra besvären. För upptäckten svarar forskare vid Sahlgrenska akademin.

Annons:

Personer med IBS dras ofta med smärta i magen, ett stört avföringsmönster och en känsla av uppblåsthet och svullnad. Här i Sverige är det ungefär 15 procent av befolkningen som lider av sjukdomen. Alla får dock inte de riktigt svåra besvären och i sådana fall kan det räcka med att lägga om sin livsstil eller eventuellt få något läkemedel. Vid svårare symtom finns det däremot inga effektiva behandlingsalternativ. Därför är metoden med hypnoterapi mycket välkommen bland dessa patienter.

Hypnoterapi som behandling mot IBS är egentligen inte främmande. Det har studerats tidigare, men endast vid högspecialiserade ”hypnoterapicenter”. 

Lär sig kontrollera symtomen

Under behandlingens gång får patienten lära sig att styra sina symtom med hjälp av djup avslappning och individanpassade suggestioner. Meningen är att lära ut olika tekniker till patienten för att denne sedan ska kunna använda dem i sin vardag. 

I två studier på sammanlagt 346 patienter med IBS har forskaren Magnus Simrén och kans kollegor kunnat se att hypnoterapi lindrar besvären hos 40 procent av de drabbade. Dessutom höll den positiva effekten i sig över tiden – även hos de med svåra symtom. 

Den ena studien omfattade 138 patienter, som fick hypnoterapi en timme i veckan under en tidsperiod på tolv veckor. Efter att ha utvärderat resultaten kunde forskarna se att 40 procent fick en tillfredsställande minskning av magbesvären. Detta i jämförselse med den obehandlade kontrollgruppen där 12 procent uppgav detsamma. Behandlingsgruppen upplevde att deras livskvalitet förbättrades i och med den långvariga positiva effekten.

Bra resultat av behandling

I den andra studien ingick 208 patienter som hade fått hypnoterapi vid ett tidigare tillfälle. Av dem som hade blivit hjälpta av hypnos var det 85 procent som upp till sju år efter behandlingen fortfarande märkte av effekten. De flesta använde också tekniken aktivt till vardags, precis som förhoppningen var. Antalet personer som sökte sjukvård till följd av mag- och tarmsymtom hade även minskat drastiskt i denna grupp.

Sammanfattningsvis tyder de två utvärderade studierna på att hypnoterapi är en effektiv behandlingsmetod vid IBS och därför bör kunna användas i den vanliga vården. Det säger Magnus Simrén och menar att det skulle kunna bidra till lägre kostnader och sjukvårdskonsumtion för samhället. 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: