Ange ditt sökord

Hundägarna i studien sov bättre och besökte läkare mer sällan. Foto: Shutterstock

Hundägarna i studien sov bättre och besökte läkare mer sällan. Foto: Shutterstock

Hundägare sover bättre och sjukskriver sig mer sällan

Nyblivna hundägare i Kina sover bättre, uppsöker läkare och sjukskriver sig i mindre utsträckning än andra människor.

Annons:

Det visar studier som genomförts i landet sedan förbudet med sällskapsdjur i större städer avskaffades.

Jämförande studier 

Efter att förbudet upphävdes 1992 har fler människor valt att äga ett eller flera sällskapsdjur, jämförande studier har därför kunnat genomföras på befolkningen. Forskningen presenteras i Manimalisrapporten som publiceras i samband med konferensen ”Bättre folkhälsa med sällskapsdjur” för en tid sedan. Förbudet mot sällskapsdjur i större kinesiska städer hävdes 1992.

Därefter har intresset för sällskapsdjur ökat, speciellt bland yngre kvinnor. Forskarna Bruce Headey, University of Melbourne, Fu Na och Richang Zheng, Beijing Normal University, intresserade sig för hur det snabba ökandet av sällskapsdjur påverkar hälsan hos personer i större kinesiska städer. 

En undersökning genomfördes bland 3031 representativt utvalda kvinnor mellan 25 och 40 år. Hälften av kvinnorna, som var boende i Beijing, Shanghai eller Guangzhou, var hundägare och den andra hälften ägde inte något sällskapsdjur. 

Sov bättre 

Resultatet av undersökningen visade att hundägarna motionerade oftare, sov bättre och besökte läkare mer sällan. Därutöver uppgav hundägare även ett bättre allmänt hälsotillstånd och att de var sjukskrivna från arbetet färre dagar än kontrollgruppen.

Forskarna menar även att de samhällsekonomiska konsekvenserna av att djur numera är tillåtna i städerna bör undersökas närmre.

– Vi vet att sällskapsdjuren får människor att må bättre, frågan är vilka de samhällsekonomiska effekterna av djurens förmåga är, säger Ulla Björnehammar, ordförande i organisationen Manimalis. När vi kan redovisa för beslutsfattare i kronor och ören om hur mycket av de offentliga resurserna som kan sparas med hjälp av sällskapsdjur, kommer de även användas i högre utsträckning än idag.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: