Ange ditt sökord

Spruta för Genotropin tillväxthormon. Foto: Shutterstock

Spruta för Genotropin tillväxthormon. Foto: Shutterstock

Ergonomidesign hjälper patienter

Svenska Ergonomidesign är ett av världens mest prisbelönta designföretag men samtidigt en doldis för de flesta av oss. De har tagit fram mängder med vardagsprodukter, men även designade injektionssprutor för barn och den första elektriska rullstolen för utomhusbruk – Permobilen, 1972.

Annons:

Ergonomidesign består av en grupp passionerade experter inom områden som; industridesign, interaktionsdesign, designstrategi, konstruktion och ergonomi. Medarbetarna på Ergonomidesign ligger bakom flera av de produkter och tjänster som vi använder i vår vardag. Sist du reste med SAS kanske du använde express check-in? eller du har kanske burit ditt barn i en bärselen från BabyBjörn? eller drömt om att köra sportbilen Koeningsegg? Listan på saker som kommit ut ur Ergonomidesigns studio kan göras lång, men en sak har de gemensamt, att de sätter användaren i centrum. Det är troligtvis förmågan att, sedan starten 1969, hålla fast vid sin användarfokuserade filosofi som gjort att Ergonomidesign idag rankas som en av världens bästa designbyråer. De har utvecklat en designmetodik som bygger på djup kunskap om fysisk, kognitiv och emotionell ergonomi.

Kontor i kyrkan

Ergonomidesigns huvudkontor ligger i en ombyggd kyrka i Bromma utanför Stockholm. Hit kommer studenter, forskare och politiker från hela världen för att lära sig om hur de arbetar. Lokalkontoren i Boston, Bern, London och Tokyo fungerar ofta som knutpunkter för studieresor när de är ute och studerar hur människor i olika delar av världen använder, till exempel, en injektionsspruta. Genom att hela tiden studera oss användare och därmed upptäcka vad som kan förbättras eller vad som saknas, får designerna idéer till nya uppfinningar som byggs in i den produkt som håller på att tas fram. Nyligen lanserades en handsåg med utbytbara blad; en idé som kom till när en designer på Ergonomidesign konstaterade att hantverkarna förbrukade flera sågar på kort tid eftersom de slängde hela sågen när bladet blev slött. Nu kan man köpa ett bättre handtag som ger högre precision och bekvämlighet som du använder år ut och år in, bladen byts ut när de blir slöa. Dessutom kan du ha olika blad beroende på vad du ska såga, med andra ord är det fler sågar i en. Ergonomidesigns idéer har resulterat i cirka 300 patent, inte så dåligt för en svensk doldis.

Hjälp till funktionshindrade

Vid en titt i Ergonomidesigns arkiv hittar vi världens första elektriska rullstol för utomhusbruk som gjordes för Permobil. 1972 utvecklade de den första datorn i historien med ett separat tangentbord. På 70-talet gjorde Ergonomidesign banbrytande insatser för att höja standarden på hjälpmedel för funktionshindrade, ett arbete som fick stor internationell uppmärksamhet och satta Sverige på kartan som föregångsland inom området. Ergonomidesigns verk finns utställda på Nationalmuseum i Stockholm, Museum of Modern Art i New York samt på Design Museum i London för att nämna några exempel.

Exempel på Ergonomidesigns uppdragsivare: 3M, ABB, Absolut Vodka, Aerocrine, Assa Abloy, Astra Zeneca, BabyBjörn, Bahco, BRIO, Decathlon, Doro, Ejendals, Electrolux, Etac, Gillette, Haglöfs, Hultafors, IKEA, Koenigsegg, Lilleborg, Novo Nordisk, Nycomed, Novartis, Optimus, Peak Performance, Pfizer, Sail Racing, SAS, Siemens, Sony, Telia, Toyota och Volvo.

Läs mer på www.Ergonomidesign.com

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: