Ange ditt sökord

En drönare med hjärtstartare kan många gånger ta sig fram snabbare än ambulansen, vilket skulle kunna rädda liv. Foto: Shutterstock

En drönare med hjärtstartare kan många gånger ta sig fram snabbare än ambulansen, vilket skulle kunna rädda liv. Foto: Shutterstock

Drönare med hjärtstartare – när varje sekund kan betyda allt

Vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen till överlevnad för varje sekund och minut som går. En drönare försedd med hjärtstartare skulle kunna spara ovärderlig tid – och rädda liv.  

Annons:

– Även om vi bara skulle dubbla överlevnaden så är ju det en enormt stor sak – för individen, för närstående, för samhället, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och huvudansvarig forskare i projektet Drönare med hjärtstartare.

Omkring 6 000 personer i Sverige drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp, men endast omkring en tiondel av dem klarar sig. Nyckelfaktorn när hjärtat stannar är tid och allt som oftast kommer hjälpen tyvärr för sent.

Ökad överlevnad med hjärtstartare

Erfarenheter visar att om det finns en hjärtstartare på plats, som det ofta gör på exempelvis gymmet eller ishockeyarenan, kan överlevnaden komma upp i 50 till 70 procent. Merparten av alla plötsliga hjärtstopp sker dock i hemmen, och här kan drönare vara till stor hjälp.

Drönare kan ge snabbare hjälp

Ett exempel på scenario:

Någon ramlar ihop i hemmet, och efter den första paniken ringer en närstående 112.

Larmcentralen larmar ut två ambulanser, men även drönaren. Efter godkännande från flygledningen åker drönaren till samma mål som ambulansen, men fågelvägen. Väl framme går drönaren ned på 30 meters höjd, och en hjärtstartare vinschas ned. Larmoperatören instruerar per telefon så att personerna på plats ska springa ut och hämta den röda väskan som nu ligger och piper utanför dörren. Med en strömstöt får man i gång hjärtat och fortsätter med hjärt-lungräddning tills ambulansen kommer fram ett par minuter senare.

– Varje minut man tjänar i det tidiga skedet ökar chansen till överlevnad med 7 till 10 procent, säger Andreas Claesson, som idag arbetar som docent vid Hjärtstoppcentrum på Karolinska institutet, och dessutom är ordförande för Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Studie med drönare vid hjärtstopp

Man har gjort en första klinisk studie för att pröva drönarnas effektivitet i skarpt läge. Tre drönarsystem med hjärtstartare, utplacerade i varsin sektor, kunde då nå totalt cirka 80 000 invånare i Fiskebäck, Torslanda och Kungälv. Undantag gäller i mörker och vid regn, då drönarna för närvarande inte kan flyga. Resultaten är inte offentliga än.

– Men övergripande kan jag säga att systemet fungerar precis som planerat. Vi har väldigt goda resultat, och ser fortsatt stor potential i det här. Det gör att vi nu går vidare med nästa studie, som vi planerar att starta i början av maj, säger Andreas Claesson.

Annons:

Källor:

MedTech

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: