Problem med magen? Gör ett snabbt test!

Problem med magen? Gör ett snabbt test!

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Ett inte alltför ovanligt problem är att ofta vara lös i magen och det finns olika orsaker till varför vi drabbas av magproblem. En av dessa orsaker är att bukspottskörteln inte riktigt mår bra. Här kan du göra ett enkelt test och ta reda på om dina besvär kanske beror på bukspottskörteln (pankreas).

Problem med bukspottskörteln kännetecknas ofta av besvär med att vara lös i magen, magknip och problem vid måltider, speciellt vid fetare mat. För att komma till rätta med besvären är tillskott av matsmältningsenzymer ett sätt att hantera symtomen.  

Om testet visade på ökad risk för problem med bukspottkörteln – vad gör jag då? 

Det här testet är ingen diagnos, för fullständig diagnos behövs ett funktionstest av bukspottskörteln, ett så kallat elastastest (ett avföringsprov) som visar på att pankreas inte fungerar som den ska. Om du lider av dina besvär och önskar göra ett elastastest kan du beställa ett sådant via MediCheck, Sveriges största nätverk av specialister på nätet. Priset för labbprov och videomöte med mag-och tarmspecialist via MediCheck är 350 kr - Klicka här för att beställa test

Vad innebär elastasprov?

Med ett elastest får du ett provrör hem. Du tar då ett avföringsprov som du skickar in till laboratoriet. Läkare kontaktar dig sedan för att informera dig om provet var positivt eller negativt samt eventuellt boka in en ny tid för att diskutera vidare utredning och behandling.

Har du frågor eller vill veta mer kan du maila på [email protected].

Behandlingen vid brist på matsmältningsenzymer är att ta kapslar som innehåller naturliga enzymer (Creon) och som hjälper till att bryta ned maten så att mag- och tarmkanalen kan ta hand om näringen effektivare.

Du ska inte behöva gå med magbesvär – ta reda på orsaken redan idag! 

Fakta om brist på matsmältningsenzymer

  • Man märker inte av en brist på enzymer för än produktionen är nere på 10-15 % av normal produktion. Näringsupptaget blir försämrat långt tidigare, vilket kan leda till allvarliga och långsiktiga konsekvenser.
  • Har man brist på enzymer fortsätter fettet i maten ned till tjocktarmen. Det gör att avföringen luktar mycket illa och är svår att spola ned. Fettdiarré kallas på medicinskt språk steatorré.
  • Vid brist på enzymer får kroppen svårt att ta upp näring vilket kan leda till undernäring samt A, D, E- och K-vitaminbrist. 
  • Det är vanligare med enzymbrist hos personer över 50 år.
  • Rökning ökar risken för besvär med bukspottskörteln. Rökning gör att de flesta av kroppens organ åldras snabbare.
  • Har man enzymbrist hjälper det inte att enbart äta mycket mat eftersom maten inte bryts ned, man måste tillföra enzymer i kapselform.
  • Hos personer med pankreatit, IBS, celiaki (glutenintolerans) samt diabetes tenderar enzymbrist att förekomma oftare.
  • Det förekommer att personer som har problem med enzymproduktionen börjar undvika att äta fet mat och därigenom inte har så svåra besvär. Då upptäcks oftast inte sjukdomen lika lätt. Men risken för bristsjukdomar kvarstår eftersom fett är ett livsviktigt näringsämne. Att fettreducera sin kost vid magbesvär är ingen bra metod för att komma till rätta med sina magbesvär.

Läs mer fakta om pankreassjukdom här: Magbesvär och diarré kan vara tecken på pankreassjukdom

 

Veckans fråga

Har du personligen tagit ställning till organdonation i händelse av dödsfall?

Ja, har tagit ställning och kommer att donera
58% (66 röster)
Ja har ställning och kommer inte att donera
4% (5 röster)
Nej har inte tagit ställning men vill donera
10% (11 röster)
Nej har inte tagit ställning men vill inte donera
5% (6 röster)
Har inte bestämt mig
16% (18 röster)
Har bestämt mig men vet inte hur man gör för att anmäla det
6% (7 röster)
Totalt antal röster: 113

Nyhetsbrev