Problem med magen? Gör ett snabbt test!

Problem med magen? Gör ett snabbt test!

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Ett inte alltför ovanligt problem är att ofta vara lös i magen och det finns olika orsaker till varför vi drabbas av magproblem. En av dessa orsaker är att bukspottskörteln inte riktigt mår bra. Här kan du göra ett enkelt test och ta reda på om dina besvär kanske beror på bukspottskörteln (pankreas).

Problem med bukspottskörteln kännetecknas ofta av besvär med att vara lös i magen, magknip och problem vid måltider, speciellt vid fetare mat. För att komma till rätta med besvären är tillskott av matsmältningsenzymer ett sätt att hantera symtomen.  

Om testet visade på ökad risk för problem med bukspottkörteln – vad gör jag då? 

Det här testet är ingen diagnos, för fullständig diagnos behövs ett funktionstest av bukspottskörteln, ett så kallat elastastest.  Om du lider av dina besvär rekommenderar vi att du bokar en tid och följer upp det via din vårdcentral. Kontakta din vårdmottagning och be om ett prov samt uppföljning.

Vad innebär elastasprov?

Med ett elastest får du ett provrör hem. Du tar då ett avföringsprov som du skickar in till laboratoriet. Läkare kontaktar dig sedan för att informera dig om provet var positivt eller negativt samt eventuellt boka in en ny tid för att diskutera vidare utredning och behandling.

Har du frågor eller vill veta mer kan du maila på [email protected].

Behandlingen vid brist på matsmältningsenzymer är att ta kapslar som innehåller naturliga enzymer (Creon) och som hjälper till att bryta ned maten så att mag- och tarmkanalen kan ta hand om näringen effektivare.

Du ska inte behöva gå med magbesvär – ta reda på orsaken redan idag! 

Fakta om brist på matsmältningsenzymer

  • Man märker inte av en brist på enzymer för än produktionen är nere på 10-15 % av normal produktion. Näringsupptaget blir försämrat långt tidigare, vilket kan leda till allvarliga och långsiktiga konsekvenser.
  • Har man brist på enzymer fortsätter fettet i maten ned till tjocktarmen. Det gör att avföringen luktar mycket illa och är svår att spola ned. Fettdiarré kallas på medicinskt språk steatorré.
  • Vid brist på enzymer får kroppen svårt att ta upp näring vilket kan leda till undernäring samt A, D, E- och K-vitaminbrist. 
  • Det är vanligare med enzymbrist hos personer över 50 år.
  • Rökning ökar risken för besvär med bukspottskörteln. Rökning gör att de flesta av kroppens organ åldras snabbare.
  • Har man enzymbrist hjälper det inte att enbart äta mycket mat eftersom maten inte bryts ned, man måste tillföra enzymer i kapselform.
  • Hos personer med pankreatit, IBS, celiaki (glutenintolerans) samt diabetes tenderar enzymbrist att förekomma oftare.
  • Det förekommer att personer som har problem med enzymproduktionen börjar undvika att äta fet mat och därigenom inte har så svåra besvär. Då upptäcks oftast inte sjukdomen lika lätt. Men risken för bristsjukdomar kvarstår eftersom fett är ett livsviktigt näringsämne. Att fettreducera sin kost vid magbesvär är ingen bra metod för att komma till rätta med sina magbesvär.

Läs mer fakta om pankreassjukdom här: Magbesvär och diarré kan vara tecken på pankreassjukdom