Ange ditt sökord

Det kan ibland hjälpa att andas i en papperspåse när man hyperventilerar. Foto: Shutterstock

Det kan ibland hjälpa att andas i en papperspåse när man hyperventilerar. Foto: Shutterstock

Hyperventilera

Annons:

Att hyperventilera innebär att man andas för mycket, och alldeles för snabbt. Det är ofta ångest som utlöser tillståndet, då man upplever att man inte får luft, och därför börjar andas in mer syre än vad kroppen egentligen behöver.

Det blir lätt en ond cirkel av beteendet, att hyperventilera orsakas av panik, samtidigt som det också kan göra att man får panik. Känslan av att inte kunna andas gör att man börjar andas ännu snabbare för att få luft. Hyperventilering är i de flesta fall ett självinlärt beteende, som går att träna bort. Det är heller inte farligt, men kan i ett fåtal fall vara ett symtom på en underliggande sjukdom. Sjukvårdsupplysningen kan hjälpa till med tips om vart man ska vända sig för hjälp.

Varför börjar man hyperventilera?

Det kallas ofta för överandning när någon hyperventilerar. När man upplever stor ångest så kan det kännas som att man inte kan andas, och den naturliga reaktionen är då att man börjar andas snabbt för att få luft. Det som händer är att man då får i sig mer syre än vad som faktiskt behövs i kroppen. Detta gör att blodkärlen drar ihop sig, och man får då mindre blod till exempelvis hjärnan. Hemoglobinet minskar också blodets förmåga att transportera syre, något som gör att det blod som kommer till hjärnan har en mindre koldioxidhalt än vad som är normalt. Hjärnan får alltså mindre syre trots att man andas mer när man hyperventilerar.

Symtom

När man väl börjat hyperventilera så kan det vara svårt att själv inse att besvären beror på att man andas för mycket och snabbt. Istället blir man medveten om övriga symtom. Symtom på hyperventilation kan vara andnöd, yrsel, förvirring, bröstsmärta, muntorrhet, hjärtklappning, rapningar, uppblåsthet, muskelspasmer i händer och fötter och domningar i armarna. Allt detta orsakas av den minskade syretillförseln till hjärnan när man hyperventilerar, som orsakas av att man får i sig mer syre än vad som ska finnas i kroppen.

Diagnos

En läkare kan avgöra om det ligger någonting annat bakom symtomen, och om man är osäker eller orolig så är det alltid bra att rådfråga antingen sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral. För att ställa en diagnos så frågas du ut om dina symtom samt din sjukdomshistorik, och en bedömning görs sedan utifrån det. I de fall där det finns misstanke om bakomliggande sjukdomar eller syndrom så gör läkaren fler tester för att leta efter alternativa orsaker.

Behandling för att sluta hyperventilera

Behandling av någon som hyperventilerar går helt ut på att lära den drabbade personen att kontrollera sin andning och sina ångestattacker. Man får lära sig att vara uppmärksam på sin andning, och att dra långa djupa andetag istället för de korta och ytliga som orsakar tillståndet. Målet blir att öka koldioxidhalten i blodet, vilket kan göras på flera sätt. Ibland kan det hjälpa att andas i en papperspåse en kort stund, då koldioxiden samlas i påsen och blir lättare för kroppen att ta upp. Det rekommenderas ofta att man testar andas lugnt och långsamt under flera tillfällen per dag, även när man inte hyperventilerar, för att lära sig hur man ska göra när panikångesten slår till. När man lärt sig andas ordentligt så försvinner symtomen snabbt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.