Ange ditt sökord

Björnloka och jätteloka har ett karaktäristiskt utseende som är ganska lätt att känna igen. Foto: Shutterstock

Björnloka och jätteloka har ett karaktäristiskt utseende som är ganska lätt att känna igen. Foto: Shutterstock

Bränd av björnloka eller jätteloka

Björnloka och jätteloka är två vita till gröngula blommor som ser harmlösa ut. Men växtsaften kan faktiskt bränna till rejält och orsaka besvär. Oftast går de över på egen hand, trots att det kan kännas obehagligt. Här tittar vi närmare på varför björnlokor och jättelokor bränns och vad du kan göra för att lindra besvären.

Annons:

Ibland kallas björnloka för björnfloka och jätteloka för jättefloka eller jättebjörnloka. Precis som namnet antyder är jättelokan den större av de två blommorna.

Om björnloka och jätteloka

Björnloka och jätteloka förekommer över i stort sett hela Sverige, förutom i vissa delar långt norrut. Blommorna är ganska lätta att känna igen genom sina flockblommiga vita till gröngula kronblad och breda bladflikar. Björnlokan blir ungefär en meter hög, medan jättelokan kan bli hela fem meter hög (vanligtvis högst tre meter hög i Sverige).

Jätteloka anses vara en invasiv art som tränger bort annan växtlighet, därför bekämpar många kommuner i Sverige den aktivt. Dessutom kan det vara otrevligt att ha giftiga växter alltför nära gångvägar, bostadsområden och vandringsleder.

Symtom när du blivit bränd av björnloka eller jätteloka

Symtomen när du rör en björnloka eller jätteloka liknar brännskador. Du kan få:

  • Hudirritation
  • Rodnad
  • Blåsor

Huden kan dessutom bli mörkfärgad och du kan få ärr. Besvären kan bestå i flera veckor.

Det kan ta en dag eller två innan symtomen kommer, och det är bra att vara försiktig eftersom solljus kan förvärra irritationen. Därför rekommenderas det att du ska hålla dig borta från direkt solljus efter kontakt med en loka, oavsett om du har symtom eller inte. Om du har symtom är rekommendationen minst en vecka, utan symtom räcker det med minst två dagar.

Varför bränns björnlokor och jättelokor?

Björnloka och jätteloka innehåller furokumariner. Det är en typ av gift som används som försvarsmekanism av växten, t ex som skydd mot djur och insekter. Giftet är också det som orsakar känsligheten mot solljus som är viktig att akta sig för.

Människor är inte ett typiskt hot mot blommorna, men det händer att någon (omedveten om giftet) tar i växterna eller på annat sätt råkar komma i kontakt med dem. Ett vanligt exempel är barn som kan tycka att de är fina eller intressanta. Därför kan det vara bra att lära barn att inte gå nära eller röra björnloka och jätteloka.

Ämnet finns i alla delar av växterna, vilket gör att det kan räcka med att röra blomman eller stjälken. Ofta krävs det ganska lite för att utlösa symtom. Björnloka och jätteloka kan också bränna djur, t ex nötkreatur, får och getter.

Hur lindrar du besvären på bästa sätt?

Om du har fått växtsaft från en björnloka eller jätteloka på huden bör du så fort som möjligt tvätta rent med tvål och vatten. Efteråt kan det vara skönt att smörja in området med kylbalsam. Undvik att klia och riva eftersom det kan förvärra klådan och leda till sår, ärrbildning och infektioner.

När bör du söka vård?

I de allra flesta fallen behöver du inte söka vård när du blivit bränd av en björnloka eller jätteloka. Besvären är ofarliga och brukar försvinna på egen hand. Du kan kontakta en vårdcentral om du har bränt dig över ett stort område eller fått en mycket kraftig reaktion.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: