Ange ditt sökord

Blåsljud upptäcks ofta vid stetoskopundersökningar. Foto: Shutterstock

Blåsljud upptäcks ofta vid stetoskopundersökningar. Foto: Shutterstock

Blåsljud från hjärtat – symtom, orsaker och behandling

Blåsljud från hjärtat kan låta som något oroande, men i de allra flesta fall beror de inte på något farligt. Blåsljud är vanligare hos barn än hos vuxna, och allra vanligast hos barn mellan två och fyra år. Ljuden upptäcks oftast vid en läkarundersökning, t ex med stetoskop eller ultraljud.

Annons:

Vad är ett blåsljud?

Ett blåsljud på hjärtat innebär att det finns ett ljud mellan de två hjärtslag som hörs som toner vid en stetoskopundersökning. Den vanligaste typen av blåsljud är s k systoliska blåsljud som hörs när hjärtat pumpar ut blod. Det finns även diastoliska blåsljud som hörs efter den andra hjärttonen när blodet strömmar in i hjärtkamrarna. Blåsljud kan också låta på många andra sätt.

Symtom vid blåsljud från hjärtat

I de flesta fall leder blåsljud från hjärtat inte till några märkbara symtom. De brukar upptäckas vid en läkarundersökning med stetoskop eller ultraljud.

Vid blåsljud som orsakas av medfödda hjärtfel eller hjärtmuskelsjukdom kan dessa symtom uppstå:

  • Andfåddhet
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Svullna underben
  • Blåaktiga läppar och/eller fingrar (central cyanos)

Orsaker till blåsljud från hjärtat

I de flesta fall är blåsljud från hjärtat ett ofarligt tillstånd, men ibland kan det bero på hjärtsjukdom. Ofarliga blåsljud (fysiologiska blåsljud) kan t ex orsakas av fysisk ansträngning, graviditet, eller snabb tillväxt. Hjärtat kan också pumpa blodet snabbare vid feber. Blåsljud är vanligt förekommande hos nyfödda barn till följd av blodflödet.

Undersökning och diagnos

Blåsljud upptäcks ofta när läkare gör stetoskopundersökningar av hjärtat. Det brukar gå att avgöra om det är ett ofarligt blåsljud eller om det kan vara tecken på sjukdom beroende på hur det låter. Blåsljud går också att upptäcka vid ultraljudsundersökningar. Om det kan tänkas bero på sjukdom brukar patienten få en remiss till en hjärtmottagning för vidare utredning.

Vid misstänkt hjärtsjukdom görs en grundlig undersökning av hjärtat. Ibland görs också andra undersökningar som t ex EKG och ekokardiografi (ultraljud av hjärtat).

Behandling av blåsljud från hjärtat

Behandlingen av blåsljud beror på den underliggande orsaken. Hos barn brukar det oftast försvinna av sig själv – ibland finns det kvar under hela livet. Om orsaken är ett hjärtfel brukar det behövas läkemedel eller en operation.

När bör du söka vård?

Om du sedan tidigare har ett blåsljud på hjärtat och märker av andnöd eller andra symtom utöver det bör du kontakta läkare.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: