Ange ditt sökord

En Bakercysta känns som en utfyllnad i knävecket och det kan vara svårt att böja och sträcka i leden. Foto: Getty Images

En Bakercysta känns som en utfyllnad i knävecket och det kan vara svårt att böja och sträcka i leden. Foto: Getty Images

Bakercysta (svullnad i knävecket)

Svullnad i knävecket brukar kallas för Bakercysta. En Bakercysta uppkommer när slemsäcken på baksidan av knät innehåller extra mycket vätska.

Annons:

Svullnad i knävecket beror oftast på överbelastning av knät samtidigt som man har problem i knäleden. Några vanliga faktorer är:

En Bakercysta består av vätska som tagit sig ned i slemsäcken på baksidan av knät. Vätskan är ledvätska, så kallad “synovialvätska”. Denna vätska finns i kroppens leder, bland annat lederna i våra knän, fingrar och armbågar. Ledvätskan fungerar som ett sorts smörjmedel i rörliga leder.

Symtom på Bakercysta

När knävecket blir svullet och man får en Bakercysta uppkommer en svullnad som storleksmässigt kan vara allt från hasselnöt till en tennisboll. Smärta är inte alltid ett symtom. En stor svullnad i knävecket kan göra att knät känns spänt. Det kan också vara svårt att böja knäleden som vanligt. Svullnaden kan ibland sträcka sig till vaden.

En Bakercysta kan spricka i ovanliga fall. I dessa fall uppstår smärta samt att vaden blir öm, svullen och varm till följd av blödningen. Symtomen kan förvärras av fysisk aktivitetet eller av att stå upp under lång tid.

Hur behandlas svullnad i knävecket?

En svullnad i knävecket går oftast över av sig själv med tiden. I de flesta fall minskar eller försvinner Bakercystor. Vuxna med svullnad i knävecket behöver vanligtvis inte behandling, om inte svullnaden gör ont. Barn brukar inte heller behöva någon behandling. Hos vuxna kan den bakomliggande orsaken, t ex artros eller inflammation, behöva behandlas.

Även en Bakercysta med blödning brukar läka av sig själv. Dock brukar det ta flera veckor. När man har en sprucken Bakercysta bör man ha benen i högläge och använda kompressionsstrumpor eller tryckförband. Om den blödande cystan gör ont kan du mildra den med receptfria läkemedel mot smärta.

Vid allvarliga problem kan svullnaden i knävecket opereras bort.

Om du lider av knäledsartros finns det en större risk för att svullnaden återkommer.

Vård och diagnos vid svullnad i knävecket

Du bör söka vård på en vårdcentral om du har en svullnad i knävecket som inte försvinner på egen hand efter två veckor. En Bakercysta brukar diagnotiseras genom att läkaren undersöker det drabbade knät och känner på svullnaden i knävecket. Det kan vara bra att söka vård för att utesluta att svullnaden inte uppkommit av någon annan orsak.

Ibland tas prover av blod eller ledvätska för att se om knät har en inflammation som kan ha orsakat svullnaden. I oklara fall kan magnetkamera eller ultraljud användas för att fastställa att det handlar om en Bakercysta.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: