Leif (47) berättar om sin "dova", varierande magsmärta:

Leif (47) berättar om sin "dova", varierande magsmärta:

Leif (47) berättar om sin "dova", varierande magsmärta:

Jag har haft lite problem med min mage i ca fyra veckor nu, och en vecka tidigare hade jag fått lite blod på toapapperet efter utförda behov. Det varade 4-5 dar och jag har därefter inte haft något blod på toapappret, men magsmärtan finns kvar. Smärtan ligger på 3-4 på en skala 1-10 och försvinner under flera timmar för att sedan komma igen och sitta i några timmar - för att sedan försvinna igen. Jag har inte haft någon feber och viktnedgång, jag motionerar ca 1 1/2 timme dagligen i rask takt eller cyklar till jobbet; jag har alltid motionerat på olika sätt; jag röker inte men har snusat men slutat sedan 9 månader tillbaka. Jag dricker måttligt med öl och vin (varannan helg 2-3 öl eller några glas vin) och väldigt sällan sprit. Den dova smärtan kan variera och kan komma på olika ställen i buken, ibland ovanför naveln, på morgonen lite längre ner, innan jag går på toa; sedan försvinner den. Jag åt Lamisil 250 mg några veckor i samband med mina smärtor. Jag slutade med medicinen för jag trodde att den var orsaken men smärtan har inte försvunnit för det.
Skrivet av Michael Wedén...
Jag föreslår koloskopi: Du nämner att du motionerar, är icke-rökare och sparsam med alkohol. Det är bra, men det "vaccinerar" oss inte mot sjukdom. Ibland möter jag patienter som känner sig lurade eftersom de har gjort allt som är nyttigt, men ändå blivit sjuka. Visst är det bra med sunda vanor, men sjukdom och död är delar av mänskligt liv, som vi endast i ringa utsträckning kan förhindra.

Du har alltså en smärta i buken, som förbättras av tarmtömning, samt beskriver förekomst av blödning i samband med toalettbesök. Det finns alltså all anledning att koppla dina besvär till (tjock-)tarmen. Med hänsyn tagen till din ålder (47) rekommenderar jag en tarmundersökning, lämpligen en koloskopi. Kontakta din husläkare!

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress