Ange ditt sökord

Annons:

Känslig hud och soleksem

Hejsan!
Jag har ( som många andra verkar det som ) fått kliande utslag på armar och ben och lår efter jag har solat. Men jag kan inte vara säker på om det är soleksem eller något annat, för jag har väldigt känslig hud och fått nässelfeber några gånger av tryck etc.
Jag känner mig helt ställd av allt jag har läst just nu, att det förvärras varje år gör saken inte bättre heller. När jag går till läkarna så säger dom alltid samma sak, att jag har känslig hud och shasar nästan ut mig.
Detta känns väldigt jobbbigt och frustrerande, att vara 17 år och inte riktigt få någon som helst hjälp. Jag har olivfärgad hud och trodde då att jag borde vara ganska "sol tolerant"
jag skulle upskatta om ni skulle kunna ge mig några råd om hur jag ska ta mig till väga
( ska till grekland om en vecka och är väääääldigt orolig för vad som kan hända, men vill ändå åka )
Tack!

Soleksem är vanligt och drabbar minst 10-15% av sveriges befolkning. Det är dessutom en kvinlig övervikt. Det ter sig som rodnad, kliande knottror och ev bulor på solbelyst hud. Om man inte solar mer just då, går det över vanligen på 1-2 dagar (max 7 dar). Det finns en härdningseffekt, dvs vanligare på våren och succesivt under sommaren tål man solen bättre och bättre. Grundbehandlingen är att sola ytterst försiktigt i början och öka soltiden succesivt. Skydda huden med kläder och använda solskydd med hög solskyddsfaktor (som dessutom innehåller skydd mot både UVA+UVB, t.ex Ph5 Eucerin eller ACO Time Sun lotion på apoteket). Det finns ingen bot, utan det gäller att lyssna på kroppen vad den tål. Vid uttalade besvär kan man ljushärda via hudläkare i ljusbox på våren INNAN sommarsolen kommer.
Något helt annat är nässelutslag, som mer ser ut som myggbett eller stick av brännässlor. Upphöjda bulor som kliar intensivt. Kan i sällsynta fall vara solutlösta, men brukar snabbt gå över. I dessa fall kan ett sk antihistamin, t.ex Aerius hjälpa.
Trevlig resa, men ta det lugnt med solen, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!