Ange ditt sökord

Annons:

Hår/hårbotten

Jag har haft besvär av fjällande områden i hårbotten en längre tid. Områdena är begränsade till hårfästet i pannan, ibland vid tinningarna och bakom öronen, de bildar "öar" i ett annars friskt hårbotten. Jag får stora vita, tjocka "fjäll" på dessa ställen, de kliar inte, men huden under är illande röd, ser "ny" ut och den blöder om man skrapar bort det övertäckande fjället.
Ibland försvinner besvären, för att återkomma efter en tid. Jag har märkt att besvären är värre i perioder, när jag också har besvärligt med min leder ( det är främst fingrarna och handlederna som svullnar, ömmar) under dessa perioder kan jag även drabbas av eksem i hörselgångar.
Jag har sökt hudläkare för besvären, och fått svaret att det är svårt att diagnostisera om huruvida mina besvär rör sig om sebore eller psoriasis ( vid detta tillfälle var mina besvär knappt synliga). Till saken hör att jag har behandlat mig med "svampshampo" mm, utan att bevären har minskat, eller försvunnit, att smörja partierna som fjällar med mjukgörande kräm, ger lite lindring.
Min fråga är Kan mina besvär vara psoriasis? Och om så, vart vänder jag mig för att få adekvat hjälp?

Dina besvär från hårbotten låter för mig som beskrivningen av en klassisk, typisk psoriasis. Precis som Din läkare sagt, kan det vara svårt att ställa diagnos om besvären är lindriga. Då psoriasis är en klinisk diagnos behöver man ibland lite mer utbredda och typiska förändringar för att säkert kunna ställa rätt diagnos. Mitt råd är att åter ta kontakt med Din hudläkare när besvären är mer uttalade och att INTE behandla dig innan besöket, så att Du ser så "hemsk" ut som möjligt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!