Ange ditt sökord

Annons:

Diddi (kvinna 24) börjar. Hon har i mer än 2 år ätit antidepressiva mediciner, har varit drogberoende och har haft problem med psykoser, som nu är medicinerade och har blivit bättre:

Det känns som att jag har återvänt till ett yngre åldersstadium och har nu svårt att kommunicera med folk. Kan jag få hjälp någonstans att förbättra min sociala status? Jag har lång tid haft svåra problem med min sexualitet och kan inte se på teve eller göra saker som vanliga människor kan. Var kan man lära sig att förbättra detta? Allt detta har lett till att jag knappast går ut mer eller har vänner kvar.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du tar upp ett väldigt svårt problem. Ditt missbruk har säkert varit uttryck för en betydande psykisk störning som ditt missbruk både kan ha dämpat men även förträngt på ett sådant sätt, att när du nu övervunnit ditt missbruk, kommer dina problem tillbaka i en ny och nästan mer begränsande form. Ditt självförtroende har sannolikt tagit betydande skada och det leder nu till att du isolerar dig och även går in i en s.k. "regressionsfas", dvs du försöker att slippa möta den verklighet du lever i genom att åter känna dig som ett litet barn. På så sätt kommer din sexualitet i kläm, du ÄR ju trots allt nu en vuxen person och önskan att vara ett barn igen kolliderar med verkligheten.

Din brist på samordning av hur du känner dig - och hur du har det - blir en stor konflikt. Som ett resultat vänder du dig in i dig själv och isolerar dig. Ta kontakt med en psykolog som kan hjälpa dig at förstå dina reaktioner - så kommer det att lösa sig bit för bit. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: