Ange ditt sökord

Annons:

Det kliar och sticker i ansiktet på vintern

Jag är tjej och 25 år och har sedan två år fått väldiga problem i ansiktet och på kroppen vintertid. Hade en del acne över T-zonen i tonåren och behandlade med det mesta, receptfritt och receptbelagt. Nu är det mesta borta och huden har blivit torr istället. Har slutat att använda vanligt vatten i ansiktet, sedan jag en morgon vaknade med ett svidande rödsvullet ansikte med små, små vätskefylldablåsor. På vårdcentralen gav de mig cortison. Har nu apotekets L-serie ansiktsvatten och rengöring. Parfymfritt och utan alkohol. Sedan smörjer jag mig en eller två gånger med parymfri dagcreme, har testat olika. Sen när jag går till jobbet börjar huden sticka, blir röd och ibland fnasig och det kliar fruktansvärt. Särskilt på kinderna vid näsan öronen och halsen. Det är jättejobbigt, jag vill helst riva av mig huden. Huden på kroppen blir också torr. Jag duschar inte överdrivet men ändå kliar det, Smörjer mig alltid efteråt. Fick en torrfläck förra året på framsidan armen vid armhålan som lugnade sig över sommaren, men som i år tycks växa sig större och riktigt äta sig fram. Huden där blir vit, tappar pigmentet och kliar hemskt. Har testat Locobase:s Repair och andra "feta" krämer, men det hjälper inte. Jag har hört/läst att brist på C-vitamin kan orsaka rodnad och fnasig hud, men jag äter det tycker jag. Vad kan jag göra?

Torra, rodnade fläckar låter som eksemartade besvär. Att de blir vita beror oftast på att huden i dessa fläckar omsätts mycket snabbare, så att "solbrännan" försvinner med fjällen och därför kvarstår som vita fläckar. Grundbehandlingen är precis som Du gjort - mycket mjukgörande kräm och dra ner på ett överdrivet duschande (om detta har skett). För att sen dämpa ner eksemet och klådan, och få det att gå över, behöver Du använda en kortisonkräm. En svag kortisonkräm kan Du köpa receptfritt på apoteket, som Uniderm eller Hydrokortison. Använd den 2 gånger dagligen i 1-2 veckor för att sen glesa ut behandlingen till underhåll 2 gånger i veckan. Den receptfria krämen kan ibland vara i svagaste laget. Blir Du inte märkbart bättre på 2 veckor ska Du låta en läkare titta på Dina utslag. C-vitaminbrist är extremt ovanligt i dagens samhälle och det ger inte dessa hudbesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: