Ange ditt sökord

Annons:

Det kliar och sticker i ansiktet på vintern

Jag är tjej och 25 år och har sedan två år fått väldiga problem i ansiktet och på kroppen vintertid. Hade en del acne över T-zonen i tonåren och behandlade med det mesta, receptfritt och receptbelagt. Nu är det mesta borta och huden har blivit torr istället. Har slutat att använda vanligt vatten i ansiktet, sedan jag en morgon vaknade med ett svidande rödsvullet ansikte med små, små vätskefylldablåsor. På vårdcentralen gav de mig cortison. Har nu apotekets L-serie ansiktsvatten och rengöring. Parfymfritt och utan alkohol. Sedan smörjer jag mig en eller två gånger med parymfri dagcreme, har testat olika. Sen när jag går till jobbet börjar huden sticka, blir röd och ibland fnasig och det kliar fruktansvärt. Särskilt på kinderna vid näsan öronen och halsen. Det är jättejobbigt, jag vill helst riva av mig huden. Huden på kroppen blir också torr. Jag duschar inte överdrivet men ändå kliar det, Smörjer mig alltid efteråt. Fick en torrfläck förra året på framsidan armen vid armhålan som lugnade sig över sommaren, men som i år tycks växa sig större och riktigt äta sig fram. Huden där blir vit, tappar pigmentet och kliar hemskt. Har testat Locobase:s Repair och andra "feta" krämer, men det hjälper inte. Jag har hört/läst att brist på C-vitamin kan orsaka rodnad och fnasig hud, men jag äter det tycker jag. Vad kan jag göra?

Torra, rodnade fläckar låter som eksemartade besvär. Att de blir vita beror oftast på att huden i dessa fläckar omsätts mycket snabbare, så att "solbrännan" försvinner med fjällen och därför kvarstår som vita fläckar. Grundbehandlingen är precis som Du gjort - mycket mjukgörande kräm och dra ner på ett överdrivet duschande (om detta har skett). För att sen dämpa ner eksemet och klådan, och få det att gå över, behöver Du använda en kortisonkräm. En svag kortisonkräm kan Du köpa receptfritt på apoteket, som Uniderm eller Hydrokortison. Använd den 2 gånger dagligen i 1-2 veckor för att sen glesa ut behandlingen till underhåll 2 gånger i veckan. Den receptfria krämen kan ibland vara i svagaste laget. Blir Du inte märkbart bättre på 2 veckor ska Du låta en läkare titta på Dina utslag. C-vitaminbrist är extremt ovanligt i dagens samhälle och det ger inte dessa hudbesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!