Ange ditt sökord

Ta kontakt med vårdupplysningen innan du beger dig till akuten, de kan ge råd och tipsa om vart du bör vända dig först och främst. Foto: Shutterstock

Ta kontakt med vårdupplysningen innan du beger dig till akuten, de kan ge råd och tipsa om vart du bör vända dig först och främst. Foto: Shutterstock

Ökning av antalet influensafall – så skyddar du dig

Antalet laboratorieverifierade fall av influensa som rapporteras till Folkhälsomyndigheten har ökat kraftigt de senaste veckorna. Den bästa förebyggande åtgärden är fortfarande god handhygien och att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Annons:

Under förra veckan rapporterades 2 109 registrerade fall, varav 1 645 fall var av influensa B som dominerat den här säsongen. Statistiken sammanställs varje vecka av Folkhälsomyndigheten och avser fall som verifierats genom laboratorier och sedan rapporterats till myndigheten.

Flest äldre som insjuknar

Folkhälsomyndigheten konstaterar att det rör sig om en kraftig ökning under föregående vecka och att antalet fall har nått en mycket hög nivå. Den senaste rapporterade veckan var också den vecka med aboslut flest insjuknanden hittills på säsongen.  Det är influensa B/Yamagata som är dominerande denna säsong och som innebär symtom som hög feber, ledvärk, trötthet och halsont. Influensan drabbar främst barn och unga vuxna.

Det till trots är visar de laboratorieverifierade fallen visar att nästan hälften, 49 procent, är över 65 år, följt av personer i åldersgruppen 40–64 år där 26 procent av de drabbade finns. Av de 208 personer som intensivvårdats under säsongen är ungefär hälften över 65 år.

Det är svårt att veta vem som kan sprida smitta eftersom smittan sprids innan man fått några symptom. Allra mest smittsamt är det under de första dagarna av sjukdomstiden.

Symtom på influensa

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt.
  • Du har ont i musklerna.
  • Du har hög feber och huvudvärk.
  • Du känner dig trött och frusen.
  • Du har halsont och torrhosta.
  • Du är snuvig.
  • Du har röda ömmande ögon.
  • Du har ont bakom bröstbene.

Undvik akuten – sök rätt hjälp

I ett pressmeddelande bekräftas bilden av fler insjuknanden av Elda Sparrelid, chefläkare för Stockholms läns landsting. I länet har man sett att många föräldrar nu uppsöker akutmottagningarna med barn som har luftvägsinfektioner. På akutmottagningarna går alltid svårast sjuka först och därför kan köbildningar och väntetider bli långa.

Elda Sparrelid rekommenderar därför föräldrar att använda sig av vårdguiden, 1177, som första instans för att få råd från erfarna sjukskösterskor vart man ska vända sig. Snabbare hjälp finns många gånger att få hos husläkare, husläkarjour eller närakuter.

Så förebygger du influensa

Eftersom vi rör oss ute på arbetsplatser, i skola och i förskola eller bara ute på stan är det svårt att helt skydda sig mot influensan. För dig som tillhör riskgrupper som äldre, multisjuka med flera rekommenderas vaccination tidigt på säsongen. Prata med din läkare om du är orolig för om du bör vaccinera dig.  Det bästa skyddet och mest grundläggande förebyggande åtgärden mot de vanligaste smittsamma infektionerna är dock fortfarande handhygien. Tvätta händerna noga med tvål och vatten, lär barnen att alltid tvätta händerna när de kommer hem, innan de äter och efter att de varit på toaletten.

Myndigheter och sjukvård förväntar sig att man snart kommer att nå årets topp av antalet rapporterade fall, därefter brukar det klinga av.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: