Ange ditt sökord

I försöket har man installerat så kallade dagsljuslampor i ett av klassrummen på Lindeborgsskolan. Foto: Shutterstock

I försöket har man installerat så kallade dagsljuslampor i ett av klassrummen på Lindeborgsskolan. Foto: Shutterstock

Vårljus i klassrummen kan ge eleverna bättre betyg

Elever blir både mer alerta och presterar bättre när ljuset i klassrummet förändras, det visar ett försök som just nu pågår.

Annons:

Försöket har genomförts vid Lindeborgsskolan i Malmö och nu planerar man att inom ett par år införa ljussättningen i samtliga skolor i kommunen.

Dagsljuslampor i klassrummet

I försöket har man installerat så kallade dagsljuslampor i ett av klassrummen på Lindeborgsskolan. Lamporna är monterade i taket och ger ett så pass starkt sken att såväl elever som lärare vittnar om att man först trodde att skolan installerat takfönster i klassrummet på grund av det naturliga ljus som lamporna ger.

Ljusstyrkan kan regleras via en panel på väggen och anpassas efter önskemål. 

“Matteljuset” funkar bäst

Lärare och elever säger till Sveriges television att det mest kraftfulla blåaktiga ljuset har kommit att kallas för “matteljuset”.

Anledningen är enligt en av lärarna att just det ljuset har visat sig effektivt på mattelektionerna då eleverna blivit mer alerta.

Först i landet

Malmö kommun och Lindeborgsskolan är först i landet med att införa den här typen av belysning i ett klassrum. Olle Strandberg är ansvarig för ljusförsöket och han säger till SVT att man nu planerar att sätta in den här typen av belysning i samtliga klassrum i kommunen.

Förutom att eleverna blir piggare och presterar bättre ser Olle Strandberg en förhoppning om att det även kommer att påverka betygen positivt. 

Annons:

Källor:

Svt

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: