Ange ditt sökord

Storleken på de vita områdena vid vitiligo varierar, men de är oftast kraftigt avgränsade mot den friska huden. Foto: Shutterstock

Storleken på de vita områdena vid vitiligo varierar, men de är oftast kraftigt avgränsade mot den friska huden. Foto: Shutterstock

Vitiligo – en sjukdom som visar sig genom vita fläckar på huden

Vitiligo är en sjukdom som orsakas av oförmåga att bilda pigment i huden. Vitiligo visar sig oftast genom fläckar av vit hud, men kan även drabba håret i vissa fall.

Annons:

Eftersom vitiligo består av fläckar utan pigment märks det tydligare om man har en mörkare hudtyp. Sjukdomen är oftast ofarlig, och det är inte heller smittsamt. Däremot kan det finnas en ärftlighet inom familjen. Vitilogo drabbar ungefär lika många män och kvinnor, och personer i alla åldrar kan få sjukdomen. I ovanliga fall kan vitiligo vara en del i förloppet av en annan sjukdom.

Vitiligo kan uppstå på flera olika ställen, exempelvis runt munnen, ögonlocken, händerna, armhålorna, knäna och kring könsorgan. Hår i det drabbade området kan bli vitt. Storleken på de vita områdena varierar kraftigt mellan olika personer med vitiligo. Områdena brukar vanligtvis inte orsaka klåda eller irritation.

Vitiligo brukar delas upp i lokal och generell. Generell vitiligo är den betydligt vanligare varianten där många hudområden saknar pigment, ofta på motsvarande områden på båda sidorna av kroppen. Vid lokal vitiligo saknar man ofta istället pigment på platser på en sida av kroppen.

Orsakas av brist på celler som producerar pigment

Det som händer i huden när de vita områdena uppstår är att det saknas melanocyter. Melanocyter är de celler som producerar melanin, färgpigment. När melanocyter saknas finns inget pigment. Delen av huden som drabbas blir alltså helt vit. Eftersom de som lider av vitiligo oftare har autoimmuna sköldkortelsjukdomar finns teorier om att även vitiligo skulle vara autoimmun. När en sjukdom är autoimmun betyder det att kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden och orsakar skador. Vitiligo har inget att göra med albinism, en annan sjukdom som gör att man inte kan bilda pigment i kroppen.

Även om vitiligo är ofarligt kan det orsaka psykiskt lidande hos de drabbade. De vita fläckarna kan visa sig på områden som inte döljs av kläder, vilket kan göra en person med vitiligo drar sig undan sociala sammanhang. I vissa fall kan sjukdomen leda till depression och ångest.

Symtom på vitiligo

Det tydligaste symtomet på vitiligo är de typiska hudförändringarna. Den drabbade huden blir ljusare, och det är oftast skarpt avgränsat till den friska huden som har den ursprungliga hudfärgen. Områden med vitiligo är oftast runda eller ovala. Huden brukar inte fjälla. När man söker vård för vitilogo är det oftast ganska enkelt för en läkare att ställa diagnos baserat på hur de vita fläckarna ser ut och hur de utvecklats över tid.

Behandling av vitiligo

Tyvärr finns det inte någon effektiv behandling av vitiligo. Den forskning som gjorts kring vitiligo har främst resulterat i att man insett hur komplex sjukdomens orsaker är. Det finns dock hopp om att hitta bättre behandlingsmetoder i framtiden.

Idag kan man t ex använda vissa kosmetiska krämer för att jämna ut färgen tillfälligt när man har vitiligo på mindre områden. Olika typer av ljusbehandlingar kan hjälpa, men det handlar ofta om att man behöver gå på mängder av behandlingar med osäker sluteffekt över en lång tidsperiod. Behandlingen förhindrar heller inte att nya områden med fläckar uppkommer. Kortisonbehandling har använts med viss effekt. Kortison kan dock ha biverkningar, som t ex skörare hud och uppkomst av små blodkärl. Kirurgi i form av hud- eller celltransplantation har haft effekt vid vissa fall av lokal vitiligo. Sjukdomen kan försvinna av sig själv i undantagsfall, men i de allra flesta fall får man större områden med vitiligo över tid.

Att leva med vitiligo

För många handlar det om att lära sig acceptera sjukdomen. Om man mår psykiskt dåligt på grund av sjukdomen och får depression eller ångest kan man behöva söka vård och få psykisk hjälp. Det är dock viktigt att använda solskyddsfaktor med hög styrka på de pigmentlösa områdena när du vistas i solen. Täck även över den vita huden med kläder när du blir exponerad för sol.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: