Ange ditt sökord

Nu pågår en studie kring bakteriell vaginos, och du kan bidra till forskningen om kvinnohälsa. Foto: Shutterstock

Nu pågår en studie kring bakteriell vaginos, och du kan bidra till forskningen om kvinnohälsa. Foto: Shutterstock

Vill du delta i klinisk studie kring illaluktande flytning?

Bakteriell vaginos är den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar och drabbar mellan 10–30% av alla kvinnor i fertil ålder. Nu kan du bidra till forskningen kring vaginal hälsa genom att delta i en klinisk studie.

Annons:

Just nu pågår en klinisk studie med en redan godkänd antibiotikafri vaginal mousse mot bakteriell vaginos, den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar. Studieperioden är cirka en månad och då ingår tre besök hos gynekolog vid kvinnokliniken Danderyd, Hälsomedicinskt center i Lomma eller Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Att delta i en klinisk studie ger möjlighet till ökad kunskap för egen del och dessutom bidrar man till forskningen för bättre vaginal hälsa. Christina Östberg Lloyd är medicinsk rådgivare vid Pharmiva och specialist i obstetrik och gynekologi. Hon beskriver  behovet av mer forskning:

– Vaginan spelar en central roll i kvinnans reproduktionsorgan.  Ändå förstår vi fortfarande inte fullt ut hur den fungerar och hur den lyckas agera portvakt för sjukdomar och smittämnen och därmed skydda livmoder och äggstockar mot uppåtstigande infektioner. Infektioner som i sin tur kan leda till komplikationer och infertilitet. Varför får vissa kvinnor vissa infektioner, som till exempel bakteriell vaginos, oftare än andra och hur kan man bota dessa infektioner utan att göra mer skada än nytta?  Behandla effektivt, men utan att behöva använda antibiotika som kan påverka det naturliga försvaret negativt och som dessutom, när det används i för stor omfattning eller onödigt mycket, utgör en risk för utveckling av antibiotikaresistens.

För mer information om studien och eventuell intresseanmälan: https://vernivia.com/delta-i-studie/

Det här är bakteriell vaginos

De flesta kvinnor drabbas någon gång i livet av avvikande flytningar eller andra underlivsbesvär. Bakteriell vaginos är den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar och drabbar mellan 10–30% av alla kvinnor i fertil ålder. Trots att det är så vanligt upplevs illaluktande flytningar fortfarande som skambelagt och alltför många lider därför i det tysta i stället för att söka hjälp.

Bakteriell vaginos uppstår när de skyddande laktobacillerna, en dominerande del av de naturliga bakterierna i slidan, konkurreras ut av andra bakterier. Det vanligaste symtomet är en typisk lukt som kan påminna om fisk.

Traditionellt behandlas bakteriell vaginos med antibiotika. Problemet med antibiotikabehandling är att den kan slå ut alla bakterier i slidan, även de skyddande bakterierna i vaginan. Då överdriven antibiotikaanvändning kan riskera att leda till resistensutveckling behövs ytterligare forskning för att få fram säkra och effektiva behandlingsalternativ.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: