Ange ditt sökord

Tjejer i Stockholms innerstad röker mest

Tjejer i Stockholms innerstad röker mest

De flesta börjar röka som ungdomar och efter en tid av nedgång börjar nu allt fler att röka. En ny rapport av Stockholm stad visar att det i huvudstaden främst är tjejer i innerstan som börjat röka alltmer.

Annons:

Trots att den totala rökningen såväl i Stockholm som i hela Sverige under en längre tid har minskat ser man nu att den minskningen stannar av och i den nyligen genomförda ”Stockholmsenkäten” tyder allt på att rökningen nu ökar.

Oväntad upptäckt

Att gymnasietjejer röker är ingen nyhet, däremot visar den senaste studien att det vanligare att tjejer från välbärgade områden röker.

Detta skiljer sig med andra ord från mönstret bland vuxna där rökning ofta är mer vanligt i de mindre välbärgade områdena.

Den aktuella rapporten bygger på studien ”Stockholmsenkäten” som utförs vartannat år av Stockholm stad och där cirka 5 000 flickor i år två på gymnasiet svarat på frågor om rökning. Den genomförs för att kunna följa mönstret hos nya rökare och samtidigt kunna sätta in bra och effektiva förebyggande åtgärder.

Riskfaktorer till att unga tjejer börjar röka

I rapporten presenteras några tydliga riskfaktorer som man till viss del känner igen sedan tidigare. Det handlar bland annat om umgänget, grupptrycket, att den som börjar röka i 17-års åldern många gånger umgås med andra som dricker alkohol och inte prioriterar skolan.

Att den egna familjen är tolerant gentemot rökning är även det en riskfaktor och att hon i livet har få, eller inga, fritidsaktiviteter men en ekonomisk stabilitet. Det betyder att kombinationen kompisar som röker, rökare i familjen och mycket fickpengar resulterar i en högre risk att börja röka.

Förutom detta påverkar även sämre självkänsla och nedstämdhet som impulsivt och spänningssökande beteende.

Viktiga förebyggande incitament

Man konstaterar i rapporten att det är viktigt med förebilder, familjerelationer och att skolans verksamhet bygger upp goda förutsättningar för att arbeta förebyggande. Skolan fungerar som ett centralt nätverk mellan såväl föräldrar som andra samhällsfunktioner och det, i kombination med goda fritidsaktiviteter, ger bättre möjligheter att förhindra att unga börjar röka.

Det viktigaste är att man angriper problematiken från flera olika håll då det är väl känt att förebyggande arbete där man involverar så många som möjligt är det bästa sättet att angripa problemet med rökning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: