Ange ditt sökord

Magsjuka kan gå över snabbare än vinterkräksjuka och du behöver inte stanna hemma längre än när du känner dig pigg igen. Foto: Shutterstock

Magsjuka kan gå över snabbare än vinterkräksjuka och du behöver inte stanna hemma längre än när du känner dig pigg igen. Foto: Shutterstock

Så ser du skillnad på magsjuka och vinterkräksjuka (calicivirus)

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och i gruppen calicivirus ingår noro- och sapovirus. Båda orsakar magsjuka hos människa och kan ge likartade symtom, så det är inte helt lätt att veta skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka.

Annons:

Magsjuka och vinterkräksjuka orsakar liknande symtom och har liknande sätt att spridas men det finns ändå skillnader som separerar dem åt.

Magsjuka – ett samlingsnamn

När man pratar om magsjuka menar man någon form av infektion i ditt mag- eller tarmsystem. Det finns många olika orsaker till att vi drabbas av magsjuka och infektionen kan orsakas av virus, bakterier eller parasiter.

Vinterkräksjuka däremot har bara en enda orsak, nämligen caliciviruset.

Så vet du skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

När det kommer till symtom är dessa ganska snarlika när det handlar om magsjuka och vinterkräksjuka. Kräkningar, häftiga diarréer och magont är inte sällan förekommande. Magsjuka kan gå över snabbare än vinterkräksjuka och du behöver inte stanna hemma längre än när du känner dig pigg igen då exempelvis matförgiftning inte smittar.

I fallet med vinterkräksjuka är ett kännetecken att man insjuknar väldigt hastigt och att symtomen är väldigt intensiva. Vanligast är att man sedan är sjuk i ett till tre dygn och under den tiden kan man också drabbas av feber, huvudvärk och muskelvärk.  Du är oftast dålig i minst ett dygn och ska hålla dig hemma 48 timmar efter att du blivit symptomfri.

Magsjuka och vinterkräksjuka kan spridas via direktkontakt

Såväl magsjuka som vinterkräksjuka kan spridas via direktkontakt beroende på vad som orsakar sjukdomen. Inte sällan uppstår magsjuka på grund av mat som kyckling och äggprodukter eller förorenat vatten, något som är särskilt vanligt i vissa länder.

Just direktkontakt är en av teorierna bakom namnet vinterkräksjuka. Sjukdomen förekommer på vinterhalvåret då vi helt enkelt vistas nära varandra och är mer inomhus, med en ökad risk för smittspridning som följd.

Goda råd vid magsjuka och vinterkräksjuka

En bra regel vid vinterkräksjuka är att barn och vuxna ska vara helt friska i minst 48 timmar innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, handdesinfektion med väteperoxid kan fungera om den innehåller rätt substanser. Spriten kompletterar eftersom den tar död på smittämnen. Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning. Detta för att inte smitta andra.

Såväl hos allmänhet som inom hälso- och sjukvård är det  viktigt med god handhygien. Extra viktigt är det dels om man själv är magsjuk eller har tagit hand om någon som är magsjuk eller misstänks ha smittats. Då bör du inte heller hantera livsmedel som andra ska äta. Inom sjukvård och omsorg gäller det att under säsongen följa rutinerna för god vårdhygien och därmed minska risken för att inneliggande patienter ska drabbas.

Fakta Så här tvättar du händerna på rätt sätt

  1. Skölj händerna i ljummet vatten.
  2. Ta tvål och löddra in hela händerna.
  3. Gnugga händerna medan du räknar till 15 långsamt. Gärna ännu längre.
  4. Glöm inte att ta av ringar och göra rent under naglarna.
  5. Skölj av med ljummet vatten.
  6. Torka händerna torra på engångshanddukar.
  7. Använd handdesinfektion med väteperoxid
Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, 1177 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: