Ange ditt sökord

Bland män över 84 år är självmordsantalet dubbelt så högt som bland män i övriga befolkningen Foto: Shutterstock

Bland män över 84 år är självmordsantalet dubbelt så högt som bland män i övriga befolkningen Foto: Shutterstock

Suicidpreventiva dagen: Nästan dagligen tar en person över 64 år livet av sig

Nästan varje dag tar en person över 64 år livet av sig och bland män över 84 år är självmordsantalet dubbelt så högt som bland män i övriga befolkningen. På den suicidpreventiva dagen lyfter Folkhälsomyndigheten och organisationer inom suicidprevention möjligheter och goda exempel som kan förebygga suicid bland äldre personer.

Annons:

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av WHO för att uppmärksamma det nödvändiga arbetet med att förhindra självmord.

“Att vilja leva längre”

I år anordnar Folkhälsomyndigheten och Mind, NASP, SPES samt Suicide Zero ett seminarium i Stockholm med temat Att vilja leva länge – suicidprevention med fokus på psykiskt välbefinnande sent i livet.

– I Sverige strävar vi mot målet om en god hälsa på lika villkor i hela befolkningen. Då krävs insatser som får fler äldre att vilja leva länge, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Fyra gånger fler män än kvinnor dör

Ungefär 1 procent av åldersgruppen 65–84 år uppger att de har haft självmordstankar under det senaste året – en andel som är högre bland personer med långvarig sjukdom, funktionsnedsättning eller som inte känner sig socialt delaktiga. År 2018 dog 321 personer över 64 år i suicid.

Män över 84 år har de högsta suicidtalen i Sverige, i åldersgruppen dör fyra gånger fler män än kvinnor av suicid. Samtidigt visar statistiken att äldre sällan vårdas på sjukhus efter suicidförsök.

– Det tyder på att suicidproblematik bland äldre behöver uppmärksammas mer och att vi i samhället behöver bli bättre på att förebygga suicid, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Viktigt med insatser

Insatser för att främja den psykiska hälsan och minska utanförskapet bland äldre är viktiga, till exempel insatser för att minska känslor av ensamhet och öka socialt deltagande, självständighet och trygghet.

Exempel på sådana insatser kommer att diskuteras på seminariet den 10 september.

Vad kan jag göra själv?

Det går att stärka den psykiska hälsan Alla har rätt till en god psykisk hälsa och det är aldrig för sent att stärka din hälsa. Det finns mycket du själv kan göra för att må bra och att göra något litet varje dag räcker långt. Några av de viktigaste sakerna för  ett hälsosamt åldrande är:

Fysisk aktivitet – att röra sig utifrån sin egen förmåga spelar stor roll både för att hålla igång kroppen och hjärnan. Du sover bättre och risken för flera kroppsliga och psykiska sjukdomar minskar om du rör på dig.

Bra matvanor – att äta god och näringsrik mat, och kanske äta tillsammans med andra, är bra både för den psykiska och den fysiska hälsan.

Social gemenskap, delaktighet och  meningsfullhet – att ha regelbunden kontakt med andra människor, träffa släkt och vänner och att känna sig behövd – är alla  skyddsfaktorer för den psykiska hälsan.

När ska jag söka hjälp?

Ju tidigare psykisk ohälsa upptäcks, desto större möjlighet finns att behandla den framgångsrikt. Symtomen kan skilja sig från person till person, men det finns varningstecken. Det kan vara att du till exempel isolerar dig och inte har lust att göra sådant som du brukar tycka om att göra. Eller känner sorg som inte går över, är orkeslös, orolig eller ledsen så gott som dagligen i flera veckor. Då är det viktigt att du söker hjälp. Om du eller närstående lever med någon form av våld eller har problem med beroende är det också viktigt att du söker hjälp.

Den allvarligaste följden av psykisk ohälsa är självmord. Andelen självmord är högre bland äldre än yngre personer och högst andel finns bland män i åldern 80 år eller äldre. En vanlig orsak till självmord är depression. Men också annan psykisk ohälsa eller hög konsumtion av alkohol eller tabletter kan öka risken för självmord.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se Mejl: [email protected]
  • Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se
  • Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
  • Mindler Videobesök med psykolog för dig över 18 år. Webb: www.mindler.se eller ladda ner appen
  • Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
  • Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.
  • Bris – barnens rätt i samhället Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelefon: 0771–505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: /www.bris.se
  • Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/
Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: