Slipp morgonsnuvan - dammsug sängen

Slipp morgonsnuvan - dammsug sängen

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Tre av fyra svenskar vaknar någon gång med morgonsnuva*, som kan bero på kvalster, och vad många inte vet är att din säng är den största kvalsterkällan i ditt hem.

En färsk Novus-undersökning utförd på uppdrag av Livostin visar att tre av fyra någon gång vaknat med morgonsnuva och att närmare var femte person vaknat med morgonsnuva så ofta som minst en gång i veckan.

Kvalsterallergi kan vara orsaken

Kvalsterallergi kan orsaka vanliga allergiska symtom som rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar eller nästäppa. Nästan hälften av alla barn i södra Sverige som har allergibesvär är allergiska mot just kvalster och allergin börjar vanligtvis i barn- eller ungdomsåren men kvalsterallergi kan komma även senare i livet.

Av de tillfrågade i undersökningen uppgav 63 procent att de inte vet hur de ska förebygga eller behandla de symtom som kan uppstå till följd av en kvalsterallergi. Undersökningen visar även att två av fem har försökt att utreda vad orsaken bakom symtomen kan vara.

Sängen - ett paradis för kvalster

Kvalster trivs med fukt och värme vilket bidrar till att sängen är den största kvalsterkällan i ditt hem. Om du är allergisk mot kvalster har du oftast mest symtom på morgonen eftersom kvalster samlas i sängen där du sover.

Enligt undersökningen är vi svenskar bra på att tvätta sängkläderna men vi glömmer bort själva sängen. Endast en av tio dammsuger både säng och bäddmadrass minst var fjortonde dag. Att dammsuga madrassen ofta, helst varje vecka, är en viktig förebyggande åtgärd för att hålla mängden kvalster nere.

Förebyggande åtgäder för att slippa kvalster

Om du misstänker att du har någon form av allergi ska du alltid kontakta vården för att få hjälp med utredning och diagnos. I samband med det brukar vården även kunna ge råd hur man kan minska mängden kvalster i hushållet.

Det finns även förebyggande åtgärder du kan göra själv för att hålla nere kvalstermängden oavsett om du har kvalsterallergi eller inte.

  • Se till att ha en fullgod ventilation i sovrummet och vädra.
  • Håll rumstemperaturen nere.
  • Vädra för att sänka luftfuktigheten.
  • Alla sängkläder bör gå att tvätta vid minst +60° C.
  • Sovrummet bör ha så lite dammsamlande inredning som möjligt.
  • Dammsug madrassen ofta – helst varje vecka – och byt sängkläder i samband med det.
 

Veckans fråga

Dricker du så kallade energidrycker?

Nyhetsbrev

E-postadress