Ange ditt sökord

Självklart ska vi njuta av vårsolen men det är bra att vara medveten om att vårsolen är mycket stark den lilla period som den faktiskt är framme.  Foto: Shutterstock

Självklart ska vi njuta av vårsolen men det är bra att vara medveten om att vårsolen är mycket stark den lilla period som den faktiskt är framme. Foto: Shutterstock

Så solar du säkert i vårsolen

Dagarna blir allt ljusare, vilket betyder att solen är uppe betydligt längre och faktiskt även väldigt stark och därför är det bra att vara försiktig redan nu.

Annons:

Det gäller särskilt dig som befinner dig i exempelvis fjällen. Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. Förutom att du riskerar att bränna dig ökar även risken för hudcancer.

Överskatta inte din huds tålighet

Det är inte bara de bleka och rödlätta som är riskpersoner. Även den som är mörkhårig kan få skador av solen. Har man en hud som sällan råkar ut för svidande solskador kan man förledas att tro att man ”tål hur mycket sol som helst”. Så är det inte, säger Harry Beitner. Även om man har en hud som aldrig blir röd och alltid brun kan man drabbas av hudcancer.

Det kan röra sig om ärftliga faktorer. Barn har känsligare hud än vuxna. Om små barn blir brända av solen ökar risken för att de senare i livet kan utveckla allvarliga hudförändringar.

Lagom är bäst

Lagom är bäst, och vad som är lagom för dig kan vara alldeles för mycket för ditt barn, din partner eller din vän. Att bli brun anses av många av oss som ett av de främsta målen med sommarsemestern. Men hudläkarna ser den bruna färgen på ett annat sätt: Det bruna pigmentet är egentligen en ljusskyddande barriär. I mikroskop kan man se att pigmentet ligger som en liten hätta, eller ett litet parasoll, över hudens cellkärnor. ”Solbrännan” är helt enkelt hudens sätt att skydda sig mot solljusets skadeverkningar på cellernas arvsmassa, DNA.

Vår hud består av tre lager. Det översta kallas överhuden, därunder finns läderhuden och längst ner underhuden. I överhudens nedersta cellager finns de pigmentbildande cellerna som kallas melanocyter. När solens UV-strålning når huden stimuleras melanocyterna till att bilda brunt pigment, melanin. UV-ljuset får också överhudens hornceller att stimuleras till snabb delning och det gör att hudens översta cellager fördubblas i tjocklek. Det är dessa två processer, den bruna pigmentbildningen och hudens förtjockning, som utgör vårt naturliga solskydd.

Inflammation i huden

När vi har fått för mycket av det goda, av solens ljus och värme, blir huden efter ett tag röd och irriterad, vanligen 6-8 timmar efteråt. UVB-ljuset har orsakat en inflammation i huden. Melaninet har inte klarat av att utföra sin skyddsuppgift. Man får även en svullnad i huden och en smärta som liknar den man kan få vid en vanlig brännskada. I svåra fall kan det bli blåsor och huden flagnar efter ett tag.

På sikt påskyndar flitigt solande hudens åldrande och risken för uppkomst av hudtumörer ökar. Särskilt om man ofta blivit bränd av solen, berättar Harry Beitner, docent och överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Huden ”spårar ur”, DNA (arvsmassan) går sönder, cellerna dör inte som de ska, avdödningsmekanismen, den så kalllade apoptosen, blir rubbad. Normalt begår cellerna ”självmord” när de har blivit skadade, men solskadorna kan sätta den skyddsmekanismen ur spel så att cellerna kan härja fritt i huden. De delar och förökar sig på abnorma sätt. Man kan drabbas av olika cancerformer i huden:

Malignt melanom Fortfarande en av de snabbast ökande cancerformerna i västvärlden. Den kan börja växa i en brun ”prick” på huden, var som helst på kroppen. Om man inte upptäcker tumören i tid och opererar bort den, kan den ge spridd cancer i kroppen och bli livshotande.

Basalcellscancer. Har också ökat snabbt under senare år. Den sitter oftast i ansiktet och börjar ofta som en torr fläck av eksemtyp, som senare inte vill läka. Ibland kan den ha formen av en liten, halvt genomskinlig knottra som senare blir brunpigmenterad. Det är en ”snällare” typ av cancer eftersom den sällan sprider sig, men den kan ge fula spår i huden när man opererat bort den. Skivepitelcancer, som i enstaka fall kan sprida sig i kroppen och bli svår att behandla. Förstadiet ser ofta ut som en rodnad, fjällande fläck, som sakta breder ut sig. Ibland kan det bli ett sår som inte läker.

Aktinisk keratos. Räknas inte som cancer, men som ett möjligt förstadium. I ungefär ett fall på hundra finns risk att fläcken övergår i en hudtumör som växer på djupet. Hudförändringen ser ut som en sträv, ibland rodnad fläck, ungefär en halv centimeter stor. Den sitter oftast i ansiktet, på handryggarna eller på flinten hos tunnhåriga män.

– Vad man vet idag är det främst den kortvågiga UVB-strålningen som är cancerframkallande, säger Harry Beitner. Vilken roll UVA har i utvecklingen av malignt melanom och andra hudtumörer är omdiskuterat och inte helt kartlagt. Men det är mycket som talar för att UVA ökar risken tillsammans med UVB. Det är därför effektiva solskyddsmedel också måste ha ett skydd mot UVA.

Husläkaren kan göra en första undersökning och om det anses nödvändigt får man remiss till hudspecialist. Idag har alla hudkliniker och de flesta privata hudläkare en teknisk utrustning – dermatoskop – som med stor säkerhet kan visa om en pigmenterad hudförändring, brunt födelsemärke, är elakartad eller inte.

– Har man en hudförändring som växer, blir mörkare, kliar eller blöder, bör man snarast gå till doktorn, säger Harry Beitner.

Så solar du säkert i vårsolen

Självklart ska vi njuta av vårsolen men det är bra att vara medveten om att vårsolen är mycket stark den lilla period som den faktiskt är framme så även om kylan fortfarande sitter i – sola med förnuft.

  • Använd skyddande kläder, vilket är ganska naturligt när det är kallt ute.
  • Skydda även ögonen med solglasögon alternativt solglasögon med sidoskydd.
  • Skydda ansiktet om du är ute längre perioder och exempelvis åker skidor.
  • Använd solskyddsfaktor, tänk på att smörja in till exempel näsan eftersom den är svår att skydda helt under längre vistelser utomhus.
  • Undvik att sola alltför intensivt när solen är som starkast (mellan 11-15) – precis som under sommaren ökar det risken att du bränner dig eller i värsta fall drabbas av hudcancer. Huden är dessutom ovan efter vintermörkret och är känsligare.
  • Vistas i solen kortare perioder – även om du kan skydda dig mot solen så är det allra bästa att inte stanna för länge i det starka solljuset. Lagom är bäst, det gäller även solen på uteserveringen!

Bränner du dig, låt huden vila helt från solning. Ställ in skidturen om du har bränt dig i ansiktet och låt din hud vila istället så den hinner läka ordentligt!Annons:

Källor:

Strålskyddsinstitutet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: