Ange ditt sökord

Undvik att sola alltför intensivt när solen är som starkast. Foto: Shutterstock

Undvik att sola alltför intensivt när solen är som starkast. Foto: Shutterstock

Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning.  Foto: Shutterstock

Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. Foto: Shutterstock

Så skyddar du dig mot vårsolen – och njuter samtidigt!

Våren är här och då är det extra skönt att solen tittar fram igen efter en lång mörk vinter, men vad de flesta inte tänker på är att vår hud nu är extra känslig för solen.

Annons:

Många tycker om att gå ut och njuta av vårsolen och det fina vädret nu när det äntligen är här, men man måste ha i åtanke att vår hud inte alltid klarar av så mycket sol plötsligt och på en gång och då är det bra att ta det försiktigt, särskilt nu i början.

Ökad risk i fjällen

Dagarna blir allt ljusare, vilket betyder att solen är uppe betydligt längre och faktiskt även väldigt stark och därför är det bra att vara försiktig redan nu.

Det gäller särskilt dig som befinner dig i exempelvis fjällen. Snön reflekterar 80 procent av solens UV-strålning. Förutom att du riskerar att bränna dig ökar även risken för hudcancer.

Överskatta inte hudens tålighet

Det är inte bara de bleka och rödlätta som är riskpersoner. Även den som är mörkhårig kan få skador av solen. Har man en hud som sällan råkar ut för svidande solskador kan man förledas att tro att man ”tål hur mycket sol som helst”. Även om man har en hud som aldrig blir röd och alltid brun kan man drabbas av hudcancer.

Det kan röra sig om ärftliga faktorer. Barn har känsligare hud än vuxna. Om små barn blir brända av solen ökar risken för att de senare i livet kan utveckla allvarliga hudförändringar.

Så solar du säkert i vårsolen

Självklart ska vi njuta av vårsolen men det är bra att vara medveten om att vårsolen är mycket stark den lilla period som den faktiskt är framme så även om kylan fortfarande sitter i – sola med förnuft.

  • Använd skyddande kläder, vilket är ganska naturligt när det är kallt ute.
  • Skydda även ögonen med solglasögon alternativt solglasögon med sidoskydd.
  • Skydda ansiktet om du är ute längre perioder och exempelvis åker skidor.
  • Använd solskyddsfaktor, tänk på att smörja in till exempel näsan eftersom den är svår att skydda helt under längre vistelser utomhus.
  • Undvik att sola alltför intensivt när solen är som starkast (mellan 11-15) – precis som under sommaren ökar det risken att du bränner dig eller i värsta fall drabbas av hudcancer. Huden är dessutom ovan efter vintermörkret och är känsligare.
  • Vistas i solen kortare perioder – även om du kan skydda dig mot solen så är det allra bästa att inte stanna för länge i det starka solljuset. Lagom är bäst, det gäller även solen på uteserveringen!
  • Bränner du dig, låt huden vila helt från solning. Ställ in skidturen om du har bränt dig i ansiktet och låt din hud vila istället så den hinner läka ordentligt!
Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: