Ange ditt sökord

Som det är nu blir alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallade till cellprovskontroll, därefter upphör kontrollerna.  Foto: Shutterstock

Som det är nu blir alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallade till cellprovskontroll, därefter upphör kontrollerna. Foto: Shutterstock

RFSU: Screena kvinnor över 64 år för livmoderhalscancer

Vi har idag fler partners och mer sexuell aktivitet på äldre dagar än vad vi hade tidigare. Det ger skäl för att även kalla kvinnor över 64 år till cellprovtagning, vilket görs för att hitta tidiga tecken på livmoderhalscancer.

Annons:

Som det är nu blir alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallade till cellprovskontroll, därefter upphör kontrollerna. Intresseorganisationer menar att den övre gränsen borde tas bort, något som inte alla håller med om.

Då är förekomsten av livmoderhalscancer som högst

Hälsoundersökningar där cellprov lämnas har erbjudits sedan 1960-talet. Intervallerna för kallelse till cellprovtagning är i nuläget vart tredje år för yngre kvinnor och efter 50 år glesas det ut till vart sjunde år. Efter att man har passerat 64 år tar hälsokontrollerna slut. 

I åldrarna 30-50 år är förekomsten av livmoderhalscancer som högst och i åldrarna 50-85 och 25-30 år är förekomsten ungefär lika hög. 

Vill ha tätare kontroller efter 50 år

Nästan all livmoderhalscancer orsakas av en infektion med HPV-virus, som sprids sexuellt. Eftersom vi idag har både fler sexpartners och ett aktivt sexliv högre upp i åldrarna så anser RFSU och Gynsam, patientföreningen för gynekologisk cancer, att man även efter 64 års ålder bör kallas till cellprovtagning. Kontrollerna bör även vara tätare efter 50 år, säger RFSU:s generalsekreterare Anna-Karin Johansson.

Alla håller inte med

Specialistläkaren Björn Strander, ordförande i den nationella arbetsgrupp som ligger bakom de nuvarande rekommendationerna, är av annan åsikt. Han menar att äldre kvinnor som tidigare har lämnat cellprov som varit normala har utomordentligt liten risk för att utveckla livmoderhalscancer. Risken för infektion är liten även om man träffar en ny sexpartner i den åldern, säger han. Detta eftersom livmodertappen ser annorlunda ut, vilket gör det svårare för infektionen att få fästa i kroppen. 

Anna-Karin Johansson tror däremot att det kan handla om ekonomiska orsaker till åldersbegränsningen, men också om en felaktig bild av människors sexualitet och sexliv. Det är något som är i ständig förändring och då behöver man uppdatera enligt den verklighet som råder idag, säer hon.

Annons:

Källor:

Sveriges radio 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: