Nyårstips för skotträdda hundar

Nyårstips för skotträdda hundar

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-12-28
Uppdaterad: 2018-06-07
Författare: Moa Järefäll

Nyårsafton må vara en kväll att fira, men för många hundar är alla fyrverkerier och smällare en ren skräckupplevelse. Så här kan du göra kvällen tryggare för din fyrbenta vän.

Att ge hunden en trygg plats i hemmet och gå ut på promenad i god tid innan smällandet börjar är små saker som kan göra stor skillnad för en skotträdd hund.

Förbered en trygg plats i hemmet

Det bästa är om du har möjlighet att förbereda nyårsnatten i god tid. I så fall är ett bra tips att göra i ordning ett rum som saknar fönster, eller ett rum som har bra ljus- och ljudisolering. Se sedan till att vänja hunden vid rummet några dagar innan nyårsafton. Försök göra rummet till en trivsam plats för hunden genom att få den att associera det med något positivt, exempelvis genom att bjuda på tuggben eller hundgodis. I rummet placerar du hundens bädd och sätter på musik som dämpar ljuden från fyrverkerierna. 

Fler tips är att:

  • Rasta hunden dagtid innan det börjar smälla för mycket.
  • Undvika att ha hunden lös dagarna kring nyår.
  • Märka halsbandet med adress och telefonnummer för säkerhets skull.

Olika hjälpmedel för skotträdda hundar

På apoteken finns även så kallade adaptil-halsband som kan hjälpa oroliga hundar. Det är ett halsband med lugnande feromoner som kan motverka att hunden går upp i stress. Andra hjälpmedel kan vara att klä hunden i en bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna. Det är ett åtsittande täcke eller plagg som har ett milt tryck över bålen, vilket kan ge en lugnande effekt. 

Har man en riktigt rädd hund så kan det vara en god idé att söka veterinären och be om att få lugnande medicin på recept.

 

Veckans fråga

Är du orolig för din hälsa?

Nyhetsbrev

E-postadress