Ange ditt sökord

Visst är det skönt att njuta när solen är framme, men tänk på att njuta lagom och helst efter klockan 15. Foto: Shutterstock

Visst är det skönt att njuta när solen är framme, men tänk på att njuta lagom och helst efter klockan 15. Foto: Shutterstock

Njut av sommaren, men njut varsamt av solen

Hudcancer ökar i Sverige och med en förhoppningsvis solig sommar är det än viktigare att ha koll på sin soltid. Det kan du få genom minsoltid.se.

Annons:

Enligt Socialstyrelsens statistik har antalet hudcancerfall ökat med nästan 60 procent på tio år. Det trots att svenskar börjar prioritera hälsan framför solandet, enligt en enkätundersökning om solvanor från 2020.

Håll koll på din soltid och njut säkrare i solen, det är budskapen som Sanny förmedlar i Strålsäkerhetsmyndighetens kampanj. Med hjälp av webbtjänsten minsoltid.se kan du få koll på just din soltid.

– Vi hoppas kunna nå den omedvetna soldyrkaren med våra kommunikationsinsatser. Fler ska kunna få svar på frågan ”hur länge kan jag faktiskt vara ute i solen innan det blir skadligt?”, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för miljöövervakning.

På minsoltid.se kan du utifrån hudtyp, ålder, geografisk plats och UV-index få koll på din rekommenderade maximala tid i solen.

– Trädgården är en plats där många bränner sig. Vi flyttar ut fler aktiviteter utomhus nu under pandemin. Genom att hålla koll på din soltid och följa andra solråd så kan du njuta av solen på bästa sätt, säger Hélène Asp.

Tre strålsmarta solråd

  1. Efter-tre-njutet! Vi vet att solen är som starkast mellan klockan 11 och 15. Välj därför att njuta av solen efter klockan 15, då solen är snällare mot huden.
  2. Luftiga och lösa kläder. Förutom solglasögon och hatt skyddar lösa och luftiga kläder bra mot solen (ju lösare kläder desto bättre).
  3. Ha koll på din och barnens soltid. Ta reda på hur länge ni kan vara i solen på minsoltid.se.
Annons:

Källor:

Strålsäkerhetsmyndigheten.se

minsoltid.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: