Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s sportlovskrönika: Bra mat i matsäck som magsäck

Mia’s sportlovskrönika: Bra mat i matsäck som magsäck

Att barnen under sportlovet kan vara delaktiga i matlagningen kan förändra deras syn på mat, matlagning och råvaror.

Annons:

Våga dig bort från snabba erbjudanden och reklamblad och ta beslut vad du faktiskt vill ska finnas i din kyl och på ditt matbord. Köttbullar trillar inte från himlen, fiskpinnar simmar inte i sjön – att göra eget från början är bra för dig och lärorikt för våra barn.  

Vi konsumenter borde ställa högre krav på all reklam som landar i våra brevlådor, digitala som vanliga. Särskilt såhär i sportlovstider när det helt plötsligt handlar om varor, varor och åter varor. Med en kopp kaffe i handen sätter jag mig och tittar igenom högen av reklam jag har fått via brevlådan hemma. Erbjudanden om tomma kalorier och snabb energisersättning fyller reklambladen till bristningsgränsen. Resultatet låter inte vänta på sig, plötsligt fyller vi våra kläder till bristningsgränsen. 

Jag kan bara spekulera varför all reklam fullkomligen pumpas ut till sportlovslediga barn och deras föräldrar. För visst är det så att barnen ser vad som kommer i reklamen, det går inte att blunda för. I mina ögon handlar många av dessa ”ta två betala för en” produkter inte alls om välmående och välbefinnande – och det här är tankar som har dykt upp så pass många gånger att de nu får en egen krönika.

För visst borde man kunna fylla dessa reklamblad med riktigt råvaror, färska grönsaker, frukt och bär. Samma ”pangerbjudanden” men för saker som vi vet och butikerna borde veta är bra för oss. Det förekommer men tyvärr i undantagsfall och inte direkt längst fram i ledet.

Det kostar att ha barnen hemma och lediga. Det kostar tid, om man ser det så, och energi. Men även mer i mat och umgänge. Så varför välja den lätta vägen kan jag undra, det slår tillbaka i form av sockerberoende och snabba energistunder som snabbt slocknar och måste återstartas. Ibland kan jag känna att dagligvaruhandeln har ett korståg att få oss att äta alla dessa tomma kalorier och i slutänden vara beroende soffpotatisar. Då har vi mer att oroa oss för än bara hästkött i lasagnen. Reklambladen tar varje tillfälle i akt att spela på vår svaghet för låga priser, ”bra” erbjudanden och lätta lösningar – vi kan köpa massor av det vi inte behöver. Tänk vilken värld där färskvaror, närproducerat och nyttigt var det som våra reklamblad var fyllda med, vilken förälder skulle inte vilja fylla sportlovet med bra mat till sina barn!

Våra köpbeslut baseras på tid och pengar. Vi handlar, äter, slänger – men vad är det som ligger i korgen egentligen. Frågan är om vi inte faktiskt kan ta oss tid att fundera både en och två gånger vad vi fyller vår vagn, korg och mage med. Ledig tid, som sportlov, behöver inte vara förknippat med en massa ”jag unnar mig och oss”, utan ”jag och vi är värda” – det är skillnad. Att vara värd en godbit då och då kan stärka oss, ät allt men inte alltid. Däremot att unna sig blir till en ursäkt och jag tycker att vi inte alls behöver förknippa ledig tid med ”unnanden” och att förvandlas till pösmunkar.

Tillsammans kan ni göra varandra delaktiga i andra, mer aktiva val – låt dig inte luras av butikens ”ögongodis” utan välj utifrån hjärta, hjärna och magen. Med bättre matval orkar vi mer och längre så låt dina sportlovsveckor innehålla mat lagad från grunden – du kommer att märka skillnad, jag lovar. Jag kan dessutom lova att det inte är mer kostsamt, svårare eller mer tidskrävande i längden. Det kan jag lova utifrån egen erfarenhet. 

Bra mat i matsäck och magsäck blir grundstenar i vår kropp ger oss ork att vara lediga, njuta av livet och med rosor på kinderna komma i mål i skidbacken!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: