Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Sleven i grytan och alla plattor på en gång, nu kör vi!

Mia’s krönika: Sleven i grytan och alla plattor på en gång, nu kör vi!

Du kanske fortfarande går och funderar på hur du på ett roligt och underhållande sätt ska få till det i ditt kök. Då hoppas jag att jag i denna veckas krönika kan inspirera dig till storverk i köket.

Annons:

Jag vet att det finna många som verkligen inte tror sig kunna laga mat, men jag är vis nog att våga säga att alla har vi ett skapande i oss, våga släppa lös bara så kommer det börja hända grejer även vid din spis.

Många fråga mig vad jag lagar för mat som kan stå klart i kylen och ätas vartefter så jag tänkte ge lite sprakande idéer hur jag tänker och gör så kommer du lättare på ditt spår hoppas jag.

Min gjutjärnsgryta och ugn gör det mesta av jobbet. Vi börjar med vad jag brukar göra i ugnen. 

Ungefär ett kilo köttfärs får plats på en normalstor plåt. Jag brukar göra köttbullar, pannbiffar med olika smaker och köttfärslimpa. Jag använder även ugnen till att steka kycklingfiléer, antingen i hela eller i bitar. Jag testar mig fram med olika kryddor, allt från salt och peppar till riktigt härliga och heta kryddor. Chili och vitlök är till exempel bra kryddor för att få igång kroppsvärmen, dessutom både gott och nyttigt (fast var försiktig med starka kryddor om du vet med dig att du har känslig mage). Redan med ugnen som redskap tar jag alltså fram flera olika rätter som är klara både att stoppa i frysen och kylen men även använda framöver att göra grytor och kallskuret av.

Gjutjärnsgrytan min är mig kär och den fick jag när jag var ung av min underbara mormor. Den grytan har varit med om förvandlingen i min matlagning, från tyngre rätter till betydligt mer balanserad matlagning som jag sysslar med nu. I min gryta stoppar jag allt möjligt, fläskfilé, ytterfilé, nötkött, kyckling, lax i bitar med mera. 

Ibland lagar jag en variant på gryta, då wookar jag först grönsaker i en annan panna. Sedan häller jag ner grönsakerna i min gjutjärnsgryta och låter det puttra. Här kryddar jag med vin, vitlök, chili, citron, färska örter i massor, lime, soya och ingefära. Bland mycket annat. Jag gillar att prova mig fram och jag vill inte använda färdiga kryddblandningar då de innehåller många ämnen som jag inte vill ge min kropp. 

Förutom mina grytor och det jag gör i ugnen ser jag till att göra en rejäl kastrull med råris och en med Quinoa. Jag wookar  även en panna broccoli. Nu vet jag att det låter som att det är många pannor och plåtar och det är det också. Jag kör ofta alla plattor och två plåtar med en köttfärsrätt på den ena och kycklingfilé på den andra. 

Av allt detta skapar jag mina måltider som ska ätas från söndag till torsdag. Jag ser alltid till att ha vad jag behöver i mina skåp när det är matlagningsdags, som ni kan läsa i min förra krönika gillar jag att planera mina inköp utifrån vad jag faktiskt har hemma. 

Vad som kan vara en bra grund i skåpen och hur jag tänker kring det återkommer jag nästa veckas krönika.  Att göra en sådan ”snurr” i köket som jag nu har berättat om tar för mig ca 1 timme (förutsatt att allt är framplockat från frysen, tinat och klart kvällen före). 

Då är det bara att hoppa i förklädet och skruva på plattorna sen snurrar det på och med ett leende på läpparna tar det form. 

För vart ska sleven vara om inte i grytan – nu kör vi! 
Mia

Övriga krönikor i serien “Mia i köket”:
Mia’s krönika: Man tager vad man haver
Mia’s krönika: Ladda ditt kök med framgång! 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.