Ange ditt sökord

Annons:

"Alltför många barn i skolåldern lever med föräldrar som har ett riskmissbruk" skriver krönikör Mia Ånemyr. Foto: Shutterstock

Mia’s krönika: Alkohol och jul hör inte ihop

Det finns i de flesta hem och för många barn innebär det att julen inte blir den där härligt, sagoliknande julen med rosor på kinderna, tindrande ögon och värme och ro i kropp och själ.

Annons:

”Det” jag pratar om är alkohol. För mig, av personliga skäl, hör faktiskt inte jul och alkohol ihop över huvudtaget. Att som barn ständigt vara nummer två efter alkoholen har satt sina spår. 

Jag vill passa på att lyfta den här frågan istället för att skapa den där pinsamma tystnaden som blir när någon, en pappa, en mamma, en mormor eller farbror har druckit lite för mycket och inte sällan förstör det som ska vara en härlig högtid. Jag vet, från första parkett, hur det känns att se julen formligen rinna bort i form utav alkohol. 

Alltför många barn i skolåldern lever med föräldrar som har ett riskmissbruk. Varje barn är ett barn för mycket och det är enligt min åsikt helt galet att det är så. Därför måste samhället, grannar, familj och vänner öppna ögonen och ge dessa barn stöd inför en stor helg som denna. Vi är många som ser men av olika anledningar inte vågar säga något. Om du inte vill säga något till den vuxne, säg till barnet att du finns där – och ser barnet i alla lägen. Det kan räcka långt.

Alkohol är för många en njutningsdryck som förstärker känslan av helg och avslappning. Finns det ett riskbeteende, och det här är något som de flesta som har ett riskbeteende känner igen, är det klokt att inte ha mer alkohol hemma än att det blir just en njutning. En flaska blir lätt en bag in box istället – har man inte koll på sin konsumtion och det finns barn med i familjen, välj hellre mindre än mer när det kommer till alkohol.

Ett beslut som i längden betyder att du sätter barnen framför alkoholen, barnen som är så viktiga att ta hand om. Du ger dina barn en värld att växa upp i – låt det vara en värld som känns trygg, säker och utan alkoholdimmornas ångestladdade upplevelser. Det går att att äta och njuta utan att alkoholen är inblandad – har du inte kontroll, avstå och njut av maten i alla fall.

På tal om arv, många barn går dessutom samma fotspår som sina föräldrar när det gäller alkoholkonsumtion. Risken är stor att barnen tar efter riskbeteendet och jag tror mig veta att det inte är en ”julklapp” någon vill ge till sina barn, barnbarn eller unga släktingar. 

Inför denna jul hoppas jag att jag kan väcka allt och alla – tänk till, ta ett större ansvar och låt alkoholen bli en parantes och inte huvudnumret i ett underbart julfirande.

Ibland måste du se sanningen i vitögat så varför inte göra det nu. Om du känner igen dig i allt detta passa på att ge dig själv en julklapp och ett nyårslöfte. Hitta en hjälp som fungerar för dig och lova dig själv att ta tag i de risker du inte bara utsätter dig för utan även din omgivning. Lever du med en person som har riskbeteende så skulle jag, från djupet av mitt hjärta, rekommendera att du säger ifrån, agerar och tar ditt ansvar så får den personen ta sitt. 

Låt jultider komma med julfrid och inte julstrid!
Kram Mia

Information: För den som växer upp i ett hem där det dricks mycket alkohol finns det hjälp att få genom till exempel BRIS www.bris.se eller skolhälsovården. För dig som är vuxen och undrar om din alkoholkonsumtion ligger i riskzonen kan du göra ett test här på www.alkoholprofilen.se

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: