Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Överviktsoperationen skulle göra mig lycklig

Mia’s krönika: Överviktsoperationen skulle göra mig lycklig

Jag är en stolt, överviktsopererad kvinna som älskar cerieserosa. Det kan jag skriva idag när det är ett tag sedan jag bestämde mig för att allting var möjligt och att det var jag själv som satte gränserna.

Annons:

Det tog mig åtta år med slit, svett och tårar att komma hit. Och jag har fått göra om och jag har gjort rätt. 

När jag var överviktig hade jag alltid en dröm och den drömmen var att bli smal och lycklig. I dag kan jag bli så ledsen när jag hör andra prata och tänka så som jag gjorde då. Nu, efter en lång resa, vet jag att lyckan inte sitter i storleken på kroppen. Jag älskar att klä mig i färgglada kläder, min favoritfärg är ceriserosa. Jag vågar synas och vara stolt över vem jag är och älska mig själv. Något som inte har med storleken på kroppen att göra. 

1994 var jag i början av min resa, ung och utan de insikter jag har idag. Jag satt hos min läkare och diskuterade min fetma utan att vara vare sig påläst eller egentligen tro att problemet som fanns var mitt. När läkaren sa till mig att jag skulle genomgå en överviktsoperation studsade jag av lycka, överviktsoperationen skulle göra mig lycklig. Då tänkte jag inte mer på det han sa eller reflekterade över vad det innebar att göra en operation. Det fanns inga samtal om varför jag var överviktig, och själv hade jag just där och då ingen lust att rota mer i det.

Den första operationen misslyckades. Sex år senare var jag opererad igen, den här gången från en gastric binding till en gastric bypass. Det finns ett enkelt och smärtsamt svar på varför det inte gick hela vägen första gången – jag ändrade inte min livsstil överhuvudtaget. Jag åt sönder min operation och mitt beteende satt inte i bandet runt magsäcken utan i min livsstil, belöningar som alltid kopplades till sötma och mat.

Efter den andra operationen vändes livet upp och ner. Jag började att arbeta med mig själv från insidan och ut, kropp som själ, varje dag. Det var först i den processen som jag faktiskt började känna mig lyckligare och det var även då jag gick ner i vikt och kan behålla den vikt som jag vill ha. Jag har valt att ta kontrollen över demonerna och ha full koll på mitt liv, ett jobb jag behöver göra dagligen för att fortsätta vara hälsosam. 

Förutom de operationsmetoder som erbjuds finns det självklart andra vägar att gå för att skaffa sig ett hållbart liv och en hälsosam vikt. Lösningen finns i varför man har skapat sig sin fetma och övervikt. Det är självklart individuellt och det betyder att också den hjälp man behöver få är individuell – hitta en lösning som passar just dig. Det kan vara kunskap om kost och vikt, regelbundna besök hos kostrådgivare eller ta till sig av en hälsosam livsstil via gym eller organisationer. Oavsett hur, så är det svåraste att möta sitt egna personliga motstånd. 

Det gäller att våga se dig själv som den viktigaste personen i ditt liv, våga stänga gamla dörrar och öppna nya. Hade jag suttit hos läkaren idag hade jag haft helt andra frågor, frågor jag inte hade för 19 år sedan. Jag hade resonerat kring att koppla in KBT stöd och diskuterat vilken operationsmetod som skulle passa mig allra bäst. Se till helheten, att få kontroll över livet, på vikten och vara på det klara med vad en operation gör och vilken sorts verktyg det är. För operation är ett verktyg, ingen lösning. Tro inget annat.

Det är ingen genväg, ingen ”quick fix” och inte heller en fantastisk lösning som vi som ”bara borde äta mindre” tar till för att göra det enkelt för oss. Det är en myt. Jag mötte, och möter fortfarande, stor skepsis och ett visst motstånd till att överviktsoperera sig. En operation är ett stort steg men den är bara verktyget, grovjobbet måste du, jag och alla andra överviktsopererade göra själva. Det är viktigt att när du väl tagit ditt beslut våga och orka stå för att du har valt hälsa i ditt liv. 

I dag är jag så stolt över mina beslut och de val jag har gjort, och gör, varje dag. Det är jag som gör mig själv lycklig genom att jag är den starka, stola, glada och två gånger överviktsopererade tjejen i ceriserosa!

Ceriserosa kramar!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.