Livmoderframfall (prolaps)

Livmoderframfall (prolaps)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-07-15
Uppdaterad: 2018-04-27
Författare: Redaktionen

När ett eller flera organ sjunker ned i bäckenbotten kallas det för framfall. Det händer på grund av att vävnaderna i bäckenbotten har blivit försvagade och samtidigt utsatta för påfrestningar. Risken för att få framfall ökar med åldern.

Att söka vård hos läkare på grund av framfall är en vanligt bland kvinnor. Operationen är faktiskt en av de vanligaste operationerna som man gör på en kvinnoklinik. Det vanligaste är att kvinnor får detta tillstånd när man är i klimakteriet eller efter. Det är inte alla som får symtom.

Orsaker till varför man får livmoderframfall

Exakt vad som orsakar livmoderframfall är idag inte känt. Man tror dock att den så kallade stödjevävnaden, som sitter i bäckenbotten är försliten. Man kan ha ärvt svagare bäckenbotten eller så kan det bero på en sjukdom. Förutom bindväven så fungerar även musklerna som kvinnan har i bäckenbotten som ett stöd. Om dessa blir skadade ökar risken för att få framfall. Utöver detta har även åldern en inverkan på bäckenbotten, då vävnaderna blir svagare med tiden. Annat som ökar risken för livmoderframfall är olika påfrestningar på bäckenbotten. Exempelvis kan graviditet och förlossning vara betydande faktorer för att få tillståndet. När man får livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Det är inte så vanligt att framfall orsakar fysiska problem vid samlag. Däremot kan sexlivet störas psykologiskt, särskilt om man har problem med urinläckage.

Symtom på prolaps

Många kvinnor kan ha livmoderframfall utan några symtom eller besvär alls. Då får man oftast reda på det vid en rutinkontroll hos en gynekolog.

Det vanligaste symtomet är att någonting buktar fram i slidmynningen och att det känns tungt och obehagligt i underlivet. Det kan även bli svårt att tömma urinblåsan eller tarmen. Oftast kommer besvären gradvis, men det kan i vissa fall även komma hastigt i samband med ansträngning.

Kvinnor med livmoderframfall brukar även ha problem med urinläckage och urinträngningar. Ibland kan det vara svårt att sitta normalt. Om livmodertappen är utanför slidan kan den skava mot underkläderna och ge blodblandade flytningar. Efter en förlossning kan man få framfall som går tillbaka efter några månader, när vävnaderna i bäckenet har återfått sin elasticitet. Annars brukar livmoderframfall normalt inte gå tillbaka av sig själv. 

Behandling av livmoderframfall

För att minska besvären och förebygga symtomen kan det vara bra att göra knipövningar. Dock finns det inte mycket bevis som säger att det kommer att förhindra framfallet, bara förebygga symtomen. Vid tillståndet ska man så långt som möjligt undvika påfrestningar mot bäckenbotten eftersom det kan göra besvären värre. För en överviktig person kan symtomen vara värre, därför är det bra om man kan gå ner i vikt. Man bör även sluta röka om man gör det eftersom rökning kan framkalla hostningar, och dessa kan leda till ett ökat tryck på buken. Om man har alltför mycket besvär kan det vara aktuellt att operera. Operationen utförs vanligtvis via slidan och syftet är att återställa det som buktar ut. Skulle det vara livmodern som har åkt ned så kan livmodertappen kortas av eller helt tas bort.

 

Veckans fråga

Hur många timmar uppskattar du att du vanligtvis sover en natt?

Nyhetsbrev

E-postadress